Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy az általa vezetett minisztérium parlamenti államtitkára útján azonnal gondoskodjon a kormány és a Bonafarm-csoport leányvállalatai között kötendő stratégiai együttműködési megállapodás aláírásáról a kormány nevében - olvasható a mai Magyar Közlönyben.

Csányi Sándor az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, e mellett több pénzügyi, mezőgazdasági és ingatlanbefektetésben érdekelt nagyvállalkozó. Az üzletember tavaly 15 milliárddal, 150 milliárd forintra gyarapította becsült vagyonát, így 2011 óta egymás után negyedszer lett a leggazdagabb magyar a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány összesítésében.

A cégcsoport tagjai: a Bonafarm Zrt., a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt., a Csányi Pincészet Zrt., a Dalmand Mezőgazdasági Zrt., a Fiorács Mezőgazdasági Termékelőállító és Forgalmazó export-import Kft., a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt., a SOLE-MiZo Tejterméket Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt.

Másfél milliárdos állami támogatás a Bonafarmnak

A közelmúltban jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy a kormány egyedi döntéssel 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm-csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz. A beruházást a cégcsoport egyik tagja, az Mcs Vágóhíd Kft. valósítja meg. Szijjártó szerint a beruházás a teljes magyar sertéságazat fejlesztését, illetve a magyar élelmiszeripari kivitel növekedését is szolgálja.

Továbbá a húsipari társaságot a kormány a közigazgatási hatósági ügyek intézésében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánítja - az erről szóló rendelet tervezete júniusban jelent meg a kormány honlapján.

A 2013-ban, mohácsi székhellyel és 1,5 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozott Mcs Vágóhíd Kft. két tulajdonosa a Pick Szeged Zrt., valamint a Home 2000 Kft. Az előbbit a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., míg az utóbbit - az egykori Wallis-alapító, szintén milliárdos - Nagy György tulajdonolja. Az Mcs Vágóhíd Kft.-t is Nagy György képviseli, ő a cégjegyzésre jogosult személy.

Beelőzött az OTP

Az OTP Bank február végén közleményben jelentette be, hogy cégein keresztül megszerezte a nádudvari integrátor KITE Zrt. irányító többségét. Az évi mintegy 200 milliárd forint árbevételt termelő vállalatért óriási harc dúlt Bige László milliárdos nagyvállalkozó tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt. és Csányi OTP-je között.