Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két egymással versenyt futó diszkontlánc, az Aldi és a Lidl közül utóbbi áll jobban a villanyautósok elcsábításában.A Lidl ugyanis eddig két budapesti áruházához (VIII. kerület Hős utca,  XVI. kerület János utca) telepített áramkutat, mégpedig úgynevezett villámtöltőt. Most egy újabb budapesti Lidl-üzlet, a VIII. kerületben lévő Teleki téri kapott egy ilyet. A Lidl villámtöltőivel 20-30 perc alatt 80-90 százalékra tölthető egy villanyautó. Ugyanakkor a Lidl-töltőket a villanyautós taxisok és áruszállítók nem használhatják.

Kötelező kutak

Miközben a Lidl már három áramkúttal rendelkezik, az Aldi még nem kezdett hozzá a töltőtelepítéséhez. Rövidesen viszont az Aldinak és a többi boltláncnak is lépnie kell, ugyanis jogszabály kötelezi őket arra, hogy tegyenek áramkutakat a boltokhoz.

A jogszabály kimondja: a 300 négyzetméteresnél nagyobb boltok meglévő parkolóiban legalább 2 áramkút kell 100 parkolóhelyre, az újonnan épülő boltoknál pedig pedig legalább pedig 10 töltőállomás kell ugyanennyi parkolóra. Ez az előírást az 50 ezresnél nagyobb városokban lévő 1500 négyzetméteresnél nagyobb boltoknak 2019-ig kell teljesíteniük, a kisebb településeken lévő boltoknak pedig 2020-ig és 2026-ig van idejük.

Lassabb töltők Budaörsön

A többi boltlánc között egyébként vannak, akik már megtették az első lépést.

Az Auchan és a Media Markt budaörsi,  a Sparnak pedig az érdi egységénél is van áramkút, de ezek csak úgynevezett gyorstöltők, amelyek nevük ellenére 1-6 óra alatt képesek 80-100 százalékra feltölteni egy villanyautót.