A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re − mondta hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztelevízió tudósítása szerint −, a döntés azután született meg, hogy egyeztettek az ISD Dunaferr Zrt. vezetőségével. A kabinet elhibázottnak tartja a vasmű 2004-es privatizációját, az ár kérdése és a körülmények tisztázása pedig "nagyon fontos a kormány számára". Varga úgy látja, "ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben". (A miniszter aznap korábban még úgy fogalmazott, a Dunaferr "visszaállamosítása" nem merült fel.)

Komoly elbocsátások

Az orosz−ukrán hátterű ISD Dunaferr Zrt. a múlt héten jelentette be, hogy 1500 főt bocsát el csoportszinten a 7500 dolgozó közül (utóbbiból mintegy 700 kölcsönzött). A dunaújvárosi vasmű évek óta komoly veszteségeket mutatott ki, működése gyakorlatilag a tulajdonos alapanyag-beszállításon keresztüli finanszírozásán múlik, a kötelezettségállomány 56 milliárd forintra rúg. A zrt. 5064 munkavállalója közül 890 főt küldenének el, legfeljebb 250 fős csoportokban, csúsztatott ütemezéssel, a többi tagvállalatnál így további 600 ember elbocsátása várható − mondta az MTI-nek Borbély Zoltán, a központi üzemi tanács elnöke, még az esetleges visszavásárlásról szóló kormányzati bejelentés előtt. A vállalat az év elején 251 főt bocsátott el budapesti Lőrinci Meleghengerművéből.

A Malév az adu?

Az állami tulajdonba vétel már korábban is felmerült, a kormány ugyan eredetileg közvetítő szerepre vállalkozott egy szakmai befektető − a dél-koreai Posco − és az orosz fél között, később azonban szakértők már úgy látták, a külföldi tőkebevonás lebegtetése csak az állami tulajdonszerzés elfedését szolgálta. A masszívan veszteséges vállalat vélhetően nem számít jó befektetésnek, a magyar kabinet kezében ugyanakkor ott van a felszámolás alatt álló Malév Zrt. 120 millió euró értékű adóssága, amellyel a Dunaferr-tulajdonos Vnyesekonombanknak tartozik.

Kép: Napi Gazdaság

 

Indulnak a gázártárgyalások is

Az energetikában is fontos lépések határozhatják meg a magyar−orosz kapcsolatokat: az év vége előtt elindulhatnak a 2016-tól érvényes orosz−magyar hosszú távú gázbeszerzési szerződésről szóló tárgyalások a hamarosan az állami MVM Zrt.-hez kerülő gáznagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt. és a Gazprom között. A Napi Gazdaság erre vonatkozó kérdésére a Gazprom Export nem kívánt válaszolni, egy korábbi nyilatkozat szerint azonban a magyarországi partnernél meg kell várni a tulajdonosváltást, a tárgyalások ezután kezdődhetnek meg. A Gazprom az idei első félévben 3,03 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországra, 13,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; a tavalyi összmennyiség 5,29 milliárd köbméter volt. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese nemrég úgy nyilatkozott, a földgáz árának csökkentéséről folyó európai tárgyalások többségében megegyezésre számít. A gáz átlagára sajtóhírek szerint idén a 2011-es szinten várható, vagyis ezer köbméterenként 370-380 dollárra lehet számítani.

A Gazprom főként hosszú távú szerződéseken keresztül értékesíti a földgázt, a komplex árazási modell az aktuális piaci körülményekhez és szállítási struktúrához igazodik. Az orosz társaság lapunk kérdésére korábban úgy fogalmazott, továbbra is hisz az olajárhoz kötött árazásban. A Gazprom más területeken is érdeklődik magyarországi lehetőségek iránt: bár a korábbi hírekkel ellentétben mégsem vásárolná meg a Győr melletti gönyűi E.On-erőművet, "másfajta együttműködési lehetőségeket" azonban vizsgál a vállalat a német céggel, amellyel egyelőre közösen tulajdonolja az orosz gázt a magyar határon átvevő Panrusgáz Zrt.-t is. A Déli Áramlat földgázvezeték itthoni szakaszát az orosz−magyar Déli Áramlat Magyarország Zrt. építi majd, mintegy 200 milliárd forintból.

ISD Dunaferr-adatok (milliárd forint)
20112012Változás (%)
Árbevétel272,9293,97,7
− belföld85,383,8−1,8
− külföld187,6210,112,0
Anyag jellegű ráfordítások245,2276,912,9
Üzemi eredmény−6,1−33441,0
Mérleg szerinti eredmény−22,4−29,230,4
Forrás: cégbíróság, Céginfo.hu