A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Várta a repülőgép-karbantartásban érdekelt piac az Aeroplex Kft. tulajdonosi szerkezetének módosításáról szóló megállapodást. A cég ötven-ötven százalékos részesedésben az MNV Zrt., valamint az ugyancsak MNV tulajdonában lévő Tiszavíz Vízerőmű Kft.-hez kerül. A társaság ezzel kikerül a felszámolás alatt álló Malév leányvállalatainak köréből. Nemcsok Imre, az Aeroplex ügyvezetője lapunknak elmondta, most a társaság arra vár, hogy a tulajdonviszonyok rendeződésével ismét megnyílik-e a piac. Ez körülbelül 7-10 nap alatt kiderülhet − fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette, partnereiket éppen most tájékoztatják a változásról. Az Aeroplex Kft.-nek korábban kedvező volt a megítélése abban a körben, ahol működik, de ez a szemlélet a Malév felszámolása miatt megkopott. A cég most igyekszik visszaszerezni régi hírnevét és vevői bizalmát, s több nemzetközi tenderen is elindul. Amennyiben ez sikerül, a megváltozott körülményekhez igazodva a társaság eredményesen tudja folytatni tevékenységét.

A cég egyelőre a korábbi időszakban megszerzett munkákon dolgozik. A karbantartás szezonalitása miatt az új feladatok általában szeptembertől indulnak, a szükséges szerződéseket pedig mostanában kell megkötni, s ezért volt fontos, hogy mielőbb rendeződjön a cég jövője.

A társaság árbevételének körülbelül fele származott a Malévtól, a légitársaság leállásával pedig az olyan szolgáltatásportfóliók estek ki, amelyeket csak a Malévnak nyújtott. A légicég leállása miatt az eredetileg 550 főt foglalkoztató Aeroplex 230 fő csoportos létszámleépítést hajtott végre.

A társaság spanyol, norvég, orosz megrendelésre, vagyis a nemzetközi piacra dolgozik, az úgynevezett hangárkarbantartás területén, amikor a gépeket − általában évente − részletesen átvizsgálják és javítják. Ebben a szegmensben bevételeinek csupán 17 százaléka származott a Malévtól − s az ügyvezető szerint a nemzetközi piacon életképes lesz a társaság, hiszen már hosszú idő óta bizonyítja, hogy szolgáltatása versenyképes. Az ügyvezetőtől megtudtuk még, hogy az Aeroplex tavaly 11,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, üzemi eredménye 560 millió forint volt, mérleg szerinti profitja pedig meghaladta a 130 millió forintot. A tulajdonviszonyok rendeződésével, már 2013-tól újra eredményes gazdálkodást várnak az Aeroplex Kft.-nél.