A bérrendezési programot a Metro, az összes dolgozót képviselő központi üzemi tanáccsal (küt) együttműködve, a dolgozói igényeket és visszajelzéseket figyelembe véve, javaslataikat beépítve véglegesítette. A pénteki egyeztetésen az üzemi tanács képviselői egyhangúan támogatták a programot.

A Metro, a kereskedelmi vállalatok között egyedülálló módon, minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért garantál, ami rugalmasan felhasználható cafeteria keretként is - írta a cég.

Ennek köszönhetően 2018. január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, amely több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál.

A KASZ közleménye szerint megalakította a sztrájkbizottságot. A Metrónak a jogszabályok szerint 7 napja van arra, hogy tárgyaljon a szakszervezettel, és elfogadható bérajánlattal álljon elő.

A Metro a bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelte, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók részesüljenek a 2018-as béremelésből - írta a társaság közleményében.

A bérrendezés eredményeként az áruházi (nem vezetői szintű) dolgozók 86 százaléka részesül januártól 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelésben. Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű pozíciók esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaz a vállalat.

A KASZ bruttó 185 ezer forint körüli minimális keresetet szeretne elérni - írtuk meg korábban.