A biztonsági kockázatok nemzetközi szintű növekedése (terrorhelyzet, bombafenyegetések, migráció) miatt, valamint az MNB felügyeleti tevékenységének bővülésével összefüggésben megjelenő új hivatali objektumok őrzésének biztosítása érdekében szükségessé vált az élőerős őrzés-védelemben résztvevő személyi állomány növelése - egyebek mellett ezzel indokolta a parlament honlapján megjelenő írásbeli válaszában Matolcsy György jegybankelnök, hogy miért hozott létre saját biztonsági céget az MNB. Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. alapítására és a szolgáltatásaiért kapott díjazásra Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kérdezett rá az MNB-elnöknél.

A válaszból kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank saját cégének, az MNB-Biztonsági Zrt.-nek az ellátott szolgáltatásokért 2015-ben összesen 2,107 milliárd forintot fizetett ki. A társaság vezérigazgatója, Marosán Attila rendőr alezredes, aki korábban a Készenléti Rendőrség főosztályvezetője is volt.

Már 162-en dolgoznak a cégnél

A Napi.hu 2014 szeptemberében számolt be arról, hogy az MNB 200 millió forintos alaptőkével, fő tevékenységként személybiztonsági tevékenységet folytató céget alapított, amelynek székhelye azonos a jegybank Szabadság téri központi épületének címével. A társaság induló létszáma 100 fő volt, de ez mára a Céginfo.hu adatai szerint 162 főre duzzadt.

Az MNB-Biztonsági Zrt. látja el az MNB központi épületének és telephelyeinek fegyveres biztonsági őrséggel történő élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyet adó épületét és az MNB Logisztikai Központét. Ezen túlmenően értékszállítást, valamint az értékszállító gépjárművek napi-heti karbantartási feladatait is elvégzi. A fegyveres biztonsági őrséggel végzett alaptevékenységen túl személy- és vagyonőrök igénybevételével az MNB részére őrzés-védelmi és rendezvénybiztosítási feladatokat is ellát - sorolta a cég feladatait válaszában a jegybankelnök.

A társaság megalapítását még "a nemzetközi jegybanki gyakorlathoz igazodó magasabb biztonsági szint elérésével" indokolta Matolcsy György.

Régen komoly hiányosságok voltak

"Az MNB biztonsági szintjének a múltban, a 2013 előtti időszakban bekövetkezett alultervezésével és folyamatos csökkentésével a biztonsági területen komoly szakmai hiányosságok keletkeztek. A szükséges fegyveres biztonsági őri létszám elérésével lehetőség nyílt a bankjegycserék biztonságos lebonyolítására, a készpénzellátás biztonságának fejlesztésére, továbbá a - korábbiakhoz képest - többszörösére növekedett őrzés-védelmi és szállítási feladatok maradéktalan ellátására. E tevékenység kiemelt súlyát érzékelteti az MNB jelentéseiben rendszeresen publikált adat, azaz a forgalomban lévő készpénz értéke, amely 2015 végén mintegy 4200 milliárd forint volt" - olvasható a válaszban.

A őrzés-védelmi feladatok (pl. rendezvénybiztosítás, banktitkot tartalmazó dokumentumszállítmány kísérése) végzése kizárólag személy- és vagyonőrök segítségével biztosítható, ugyanakkor az MNB nem végezhet ilyen tevékenységet. "Az ilyen komplex biztonsági feladatok megoldása során jelentkező ellentmondás feloldása kizárólag külső szervezet bevonásával lehetséges, továbbá a leghatékonyabban 100 százalékos tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetben történő végzésével teremthető meg a fegyveres biztonsági őri, valamint az ettől eltérő személy- és vagyonőri munka egységes irányítása és koordinációja" - írta válaszában Matolcsy György.