Magyarország továbbra sem kapott hivatalos értesítést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios Zrt.-vel kapcsolatban indított állítólagos vizsgálatról. Ha lesz ilyen ellenőrzés, akkor a kormány eleget tesz az adatszolgáltatásnak, mert abban érdekelt, hogy a magyar közvélemény minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága.

Az államtitkárság szerint a hazai fejlesztéspolitikai rendszer már bizonyította, hogy jól működik, hiszen a megvalósult több mint 70 ezer projekthez képest 2 százalék alatt van a szabálytalanul felhasznált források aránya. A kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság érdeklődése az Elios Zrt. iránt pusztán szakmai és nem politikai - jegyzik meg a közleményben.

Korábbi lapinformációk szerint az OLAF vizsgálatot kezdett az Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban. (A Demokratikus Koalíció februári bejelentésére az OLAF júliusban levélben megerősítette a vizsgálat indítását.) Az uniós pénzek elköltését felügyelő szervezet mellett rendőrségi nyomozás is folyik Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi, tulajdonosi időszakában begyűjtött, összesen 1,2 milliárd forintot kitevő megrendelések ügyében. Főleg önkormányzatoknak építettek ki LED-es közvilágítást.

Tiborcz azóta megvált a cégtől, a Céginfo.hu adatai szerint az Elios-tulajdonos Green Investments & Solutions Kft. új tulajdonosa Tiborcz István és üzlettársa, Hamar Endre után, idén április vége óta - a Várkert Bazárt és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületét felújító és új épületeit építő - West Hungária Bau Kft. egyik cége, a WHB Befektetési Kft.