Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez azért különösen érdekes, mert a Welt 2000-t január elsejéig mindenképp meg akarja vásárolni a kormány. A cég birtokolja ugyanis az uniós pénzeket kezelő szoftver forráskódját, nélkülük így hozzá se lehet nyúlni a EU-s pályázati rendszerhez.

A Welt 2000 Kft. az állammal 2003-ban kötött szerződést annak a szoftver, az EMIR kifejlesztésére, amin az összes EU-s pályázat megy. Az NFÜ ugyanakkor úgy vette ezt meg, hogy a forráskódot nem kérte hozzá. Ez érthetetlen és elképesztően súlyos hiba, így ugyanis tudható volt, hogy egy állandóan változó felületre lesz szükségük, ugyanakkor így minden kisebb-nagyobb módosításért újra le kellett szerződniük a Welt 2000-rel.

A cég az új kormánynál is jó volt eddig, 2012-ben újabb nagy programot rendelt tőlük az állam 2,3 milliárdért, ez a FAIR, az állami pályázatokra, és ezt már kóddal együtt adják.

Idén ősszel hoztak egy kormányhatározatot, amely szerint a Welt 2000 tevékenysége mindenképp állami kézbe kell, hogy kerüljön év végéig. Attól függetlenül, hogy el akarják-e adni a céget vagy sem.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár azt mondta a portálnak, hogy egészen biztosan átveszik a céget még idén, ha nem adják el annyiért amennyire a kormány felbecsültette, akkor "majd kitaláljuk, hogyan", de állami hatáskörbe kerül az a munka, amit most csak ők tudnak végezni. - Jó tudni, hogy teljesen új kódot írni év végéig szinte lehetetlen lenne.

Viszont szerinte mostani fegyveres adóhatósági razzia és az NFÜ nemrég viasszautasított vételi ajánlata közt nincs semmi összefüggés. "Nem hiszünk az ilyen módszerekben" - mondta a 444.hu-nak az államtitkár.