Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák pénzember, akkor tett szert országos ismertségre Magyarországon, amikor tavaly ősszel bezáratta a 60 éves múltú Népszabadság című napilapot, Magyarország legnagyobb példányszámú közéleti újságját, majd nem sokkal később a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségei közé tartozó Opimus Pressnek adta el a teljes Mediaworks-céget, mely tulajdonosa a Világgazdaságnak, a Nemzeti Sportnak, a Menedzser Magazinnak, illetve számos megyei lapnak és magazinnak.

A portál szerint Pecina szeretné felvásárolni a megyei lapok azon részét, melyek még nem kerültek a kormány közelébe. Lehetséges célpontjaként a Russmediát emlegetik, mely kiadója a borsodi Észak-Magyarországnak, a Hajdú-Bihari Naplónak és a szabolcsi Kelet-Magyarországnak, továbbá a boon.hu, a haon.hu és a szon.hu portálokat is ez a cég működteti. A Russmedia összességében a kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kiadóvállalatának számít.

A hvg.hu írta csütörtökön, hogy elindult a Media Development Management kft. bejegyzése. Hivatalosan a kft. tulajdonosa egy ciprusi cég, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limiteded, de a ciprusi cég elég erősen kötődik Heinrich Pecinához, ráadásul az ügyletben a jogi képviseletet épp az a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda látja el, amely korábban a Mediaworks ügyeit is ellátta. Sőt a kft. székhelye is a Csörsz utcában, az ügyvédi iroda címén található.

A Media Development Management Kft. 3 millió forint alaptőkével jön létre, ügyvezetője a limassoli Maria Kitromilidou. A ciprusi CPS korábbi neve is árulkodó, mivel az egy idén márciusi névváltásig VCP volt. A VCP pedig Heinrich Pecina központi cégének, a Vienna Capital Partnersnek a rövidítése.

A ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben, a kiadó Mediaworks Zrt. (amely most már a Mészáros Lőrinc-féle Opimus Press Zrt.-é) gazdája a bécsi QDW Beteilingungen GmbH volt, amelyet a vezető magyar közéleti napilap bezárása előtt a limassoli társaság nevére írattak - írja a portál, mely ugyanakkor megjegyzi, egyelőre tisztázatlan még, hogy a céglánc másik végén ki az igazi tulajdonos most, Pecina-e még, vagy már továbbadta a ciprusi céget valakinek, aki magyarországi napilap-felvásárlást készít elő.