Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Garancsi István, a miniszterelnök közeli barátja augusztus végén többségi tulajdonrészt szerzett a NAV-hoz online bekötött pénztárgépekhez szükséges SIM-chipet forgalmazó és az adatszolgáltatáshoz szükséges távközlési szolgáltatást biztosító Mobil Adat Kft.-ben, derül ki a cégbírósági adatokból. Ez a nemrég alapított cég az online pénztárgépek bevezetésének egyik nagy nyertese, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan rendeletet alkotott, amely szerint csak olyan távközlési szolgáltató biztosíthatja a pénztárgépek adatkommunikációját, amely mindhárom magyar mobilcég hálózatát használhatja - írja az Átlátszó.hu.

A Mobil Adat Kft. gyártatja azt a SIM chipet, amellyel biztosítható ez a speciális adatátviteli kapcsolat - számolt be korábban a Népszabadság. A speciális SIM-kártyát a gépbe beforrasztva kell beépíteni, tehát kivehetetlen és kicserélhetetlen, a pénztárgép megvásárlásával a mobilnetet biztosító távközlési szolgáltató mellett is elkötelezi magát a kereskedő.

A kiterjedt céghálóval bíró Garancsi Istvánnak nem ez volt az egyetlen cégvásárlása a közelmúltban. A Napi.hu írt szeptember közepén arról, hogy Garancsi részesedést szerzett az utóbbi években jelentős állami beruházásokat - köztük az új Fradi-stadion építését - elnyerő Market Építő Zrt.-ben. Cégbirodalmát az államosítások is elkerülik: a takarékszövetkezetek közül az ő irányítása alatt álló Duna Takarék Bank Zrt. mentesült az "integráció" alól.