A hazai szobakapacitás hatvan százalékát lefedő szövetség elnöke szerint az európai viszonylatban is szerény, átlagos magyar szobaárakból nehéz magasabb fizetéseket adni, ezért új erőforrásokra van szükség, például a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére.

Egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is.

Nem a nyereségnövelésről van szó

Az üzemeltetők az adócsökkentés révén nem a nyereséget akarják növelni, a többlet nagy részét ágazati szinten a bérek emelésére fordítanák, emellett megfelelő alapot adna a fejlesztésekhez, ugyanis rengeteg beruházás elmaradt a válság éveiben, amiket pótolni, folytatni kell, mert a minőségi szolgáltatásokon alapuló versenyképességet szolgálják.

Csak látszólag áldozat a büdzsének

Konnyid szerint az áfacsökkentés látszólag áldozatot igényelne a költségvetéstől, azonban több európai ország példája már mutatja, hogy utóbb hatékonynak bizonyulhat, új munkahelyeket is teremtene, és végső soron nagyobb adóbevételeket eredményez az államkasszának. Emellett - jegyezte meg - a turizmusba fektetett minden állami pénz ezen a területen valóban helyben marad.

Könnyid szerint ideje a közös gondolkodáson alapuló megújulásnak az ágazatban, ebben pedig partner a kormányzat.