Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Takarékbank Zrt. május 29-ei rendkívüli közgyűlésén a bank részvényesei elfogadták a szövetkezeti hitelintézeti szektor első konszolidált beszámolóját, amely szerint 2014-ben a takarékszövetkezeti integráció konszolidált mérlegfőösszege 1800 milliárd forint, mellyel a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció - 113 szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank Zrt., valamint kapcsolt vállalkozásai - belépett a hazai nagybankok körébe. A csoport szavatoló tőkéje megközelítette a 264 milliárd forintot.

Az integráció elmélyítése, így a szövetkezeti hitelintézetek biztonságos működésének, tőkehelyzetének és üzleti együttműködésének erősítése terén a szektor jelentős eredményeket ért el 2014-ben - hangsúlyozta a közgyűlés kapcsán Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója kiemelte, hogy a szövetkezeti szektor átvizsgálását követően 2014. december 5-én teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek új garanciaközössége, amely a takarékszövetkezeti ügyfelek számára kettős biztonságot, a szövetkezeti hitelintézetek számára pedig a konszolidált tőkeháttér révén a dinamikus üzleti bővülés alapját jelenti.

A tavalyi év fontos fejleménye volt a Takarékbank Zrt. állami tulajdonban lévő, összesen 54,8 százalékos részvénycsomagjának értékesítése. A tranzakciót követően a Takarékbank több mint 99 százalékos magántulajdonba került, és 85 százalék fölé emelkedett benne a takarékszövetkezetek közvetlen, illetve közvetett tulajdonrésze. A takarékszövetkezetek eddig is és ezután is magántulajdonban voltak és maradnak.

Tavaly óta a teljes takarékszövetkezeti szektorban egységes rendszer szolgálja ki az értékpapír-forgalmazást, a befektetési termékek ma már minden takaréknál, országszerte közel ezer takarékszövetkezeti fiókban elérhetők. Létrejött a TakarékBank Agrár Központja, amely kitüntetett szerepet játszik a takarékszövetkezeti szektor agárpiaci pozíciójának további erősítésében. A vállalati hitelezés fókuszában továbbra is a kkv-szektor részére nyújtott hitelek voltak, amiben fontos szerepet játszott az MNB Növekedési Hitelprogramjának keretében kihelyezett mintegy 50 milliárd forintos hitelállomány - ebben közel háromezer vállalkozás részesült. Emellett a szövetkezetek részt vettek több állami refinanszírozott és kamattámogatott hitelkonstrukció közvetítésében is - derül ki a Takarékbank közleményéből.

Az elfogadott üzleti terv szerint a fejlesztések 2015-ben is folytatódnak, a takarékok közös termékekkel jelennek meg a piacon, és folytatódik a további üzleti bővülést lehetővé tevő egységes informatikai rendszer kialakítása. Az idei évben az Integráció kiemelt stratégiai célkitűzései között szerepel a befektetési szolgáltatások és termékkör bővítése, az értékpapír-befektetési állomány és az ügyfélszám növelése. A lakossági számlavezetés és hitelezés területén a tervek szintén jelentős piacszerzési célokat fogalmaznak meg. Az integráció a vállalati finanszírozás területén, valamint az önkormányzati szegmensben is mind intenzívebb jelenlét elérésére törekszik a rendkívüli közgyűlésről kiadott közlemény szerint.

A szövetkezeti hitelintézetek stratégiai célként tekintenek a kis-és közepes vállalkozások, valamint az agrárszegmens finanszírozására: e két szegmensben elsősorban az uniós támogatásokhoz kapcsolódó finanszírozási konstrukciók fejlesztésével, valamint a támogatás-megelőlegező és beruházási hitelkonstrukciók közvetítésével bővítenék a piaci részarányukat.