Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB Pallas Athéné alapítványai létrehoztak egy pénzügyi befektetéssel foglalkozó céget Ferida Zrt. néven.

A cég közlése szerint május közepéig 16 millió dollár, 12 millió euró és 1 millió svájci frank névértékű értékpapírokat vettek, illetve tartottak, ami összesen nagyjából 8,5 milliárd forintnak felel meg - írta a lap.

Újdonság, hogy a magyar állam és a nemzetközi pénzintézetek mellett a Ferida technológiai cégek papírjait is elkezdte venni. Május közepén az elektromos autókat gyártó Tesla Motors kötvényeiből egymillió dollár névértékben jegyzett papírokat, az internetes televíziós szolgáltatást nyújtó Netflix kötvényeiből pedig félmillió dollárnyit vett. (A cég minden esetben az értékpapírok névértékét adta meg, vagyis nem azt közölték, hogy mennyit fizettek a papírokért. A Tesla-kötvényeket például névérték alatt vásárolhatták.)

Névérték alapján 4,4 milliárd forintnyi közpénz nagy nemzetközi pénzintézetek értékpapírjaiban fekszik: néhány százmilliót adtak például a Barclaysnak, a Commerzbanknak, az Erstének, a Royal Bank of Scotlandnak, a Raiffeisennek és az UniCreditnek is.

De jelentős összegeket fektetett az alapítványi cég magyar állami papírokba is: jegyzett 5 millió dollárnyi államkötvényt, s ugyancsak magyar állami érdekeltségekhez, az Eximbankhoz vándorolt további (névértéken) 1,5-1,5 millió dollár, szintén kötvények formájában. A magánvállalkozások közül a legtöbb pénz - névértéken mintegy 1,2 milliárd forint - a Mol Nyrt.-t találta meg - olvasható a magyarnarancs.hu cikkében.

Hosszú futamidőre vásárolva, tartós befektetésekkel kívánja növelni vagyonát a Pallas Athéné Alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. - közölte a cég. A társaság saját nevében köt befektetési ügyleteket, nem brókerkedik, nem foglalkozik spekulatív adásvételekkel, átláthatóan és körültekintően alakítja ki portfólióját.

A Netflix és a Tesla kötvényei, melyek az alapítványi vagyon összértékének 0,15 százalékát teszik ki, részei egy olyan diverzifikált vállalati kötvényportfólió létrehozásának, amelynek kialakítása összhangban áll a Ferida vagyongyarapítást célzó befektetési politikájával - reagált a cég a mai sajtóhírekre.