A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Piaci szereplők szerint rendkívül elhibázott lépést tett a Visa Europe, amikor − a Népszabadság híre szerint − Pleschinger Gyula NGM-államtitkárnak írt levelében arról írt, hogy "kidolgozta stratégiáját a Magyarországról való kivonulásra" a magyar piacra jellemző, rendkívül aránytalan interchange-díjak miatt. Kivonulásról ugyanis nem lehet beszélni, hiszen a bankok döntése, hogy elfogadják-e a Visa-plasztikokat a magyar bankok által üzemeltetett atm- és pos-hálózatokban − ez pedig bizonyosan fennmaradna akkor is, ha a kártyacég kivonulna Magyarországról. Sokak szerint a Visa kivonulása nem jelenthet mást, mint hogy megszünteti magyarországi irodáját − 2010 előtt a hazai ügymenetet előbb Londonból, majd Bécsből irányították.

A Visa piaci részaránya az elmúlt években számottevően csökkent. Ennek egyik legkomolyabb oka, hogy a kártyacég tavaly februártól kénytelen a határon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozó interchange-díjtételeket alkalmazni, amely számottevően alacsonyabb, mint a hazai díjszabást alkalmazó Mastercard díjai.

Ennek oka ugyanakkor az, hogy nem tudta rávenni a magyar tagbankjait az itthoni díjmeghatározó bizottságának megalapítására (Visa Hungary National Executive and Board), mert azok féltek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) intézkedésétől. A saját board nélkül az uniós vállalás kötelezi a Visát a nem belpiacokra érvényes díj alkalmazására − vagyis a jelenlegi versenytorzulásért lényegében a Visa a felelős. Ezt erősíti az is, hogy a mai hírre reagálva a GVH jelezte, hogy korábbi eljárása után mind a Visa, mind a MasterCard saját maga alakított ki és vezetett be a magyarországi belföldi kártyaforgalomban alkalmazandó bankközi jutalékokat. A versenyhivatal jelezte, a Visa egy uniós versenyfelügyeleti eljárás nyomán vállalta a kisebb interchange-díjak alkalmazását, míg az Európai Bizottság a MasterCard ügyében még 2007-ben hozott döntése nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely befolyásolta volna a MasterCard nemzeti piacokon kialakított díjstruktúráját.

Interchange-díjak
Visa 0,15−0,17% + 1,5 eurócent
MasterCard 0,5−0,8% + 12 forint
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés