A közlemény szerint a költségvetésben elkülönített 400 millió forinttal fedezett segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

A döntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál - közölte az NFM. A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

A tárca közleménye emlékeztet: 2010 őszén Magyarország legnagyobb károkat okozó ipari-környezeti katasztrófája sújtotta Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely és térségük lakóit. A kormány azonnali és hathatós lépéseket tett az elszenvedett károk enyhítése érdekében, csak az első évben összesen több mint 35 milliárd forintot költött védekezésre, helyreállításra és újjáépítésre. A környezeti károkat szinte maradéktalanul sikerült elhárítani. A három településen összesen több mint 100 ház épült fel.

A kormány az elmúlt két évben több mint 2,1 milliárd forintot biztosított a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. számára előírt hatósági és egyéb kötelezések végrehajtásának finanszírozására, a kapcsolódó kormányhatározatok végrehajtása jelenleg is zajlik - olvasható a közleményben.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint 9 millió forintos kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek egy kolontári házaspárnak, akik elvesztették otthonukat és egyikük édesanyja is meghalt a négy és fél évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófában.