Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

A lízingcégek hitel- és lízingszerződései nem tisztességtelenek

Miközben a Lízingszövetség egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy egységes, az érintettek számára valódi megoldást jelentő, és a problémát a maga teljességében érintő szabályozási megoldás szülessen a deviza alapú lízing- és hitelügyletek vonatkozásában, fontos hangsúlyozni, hogy a lízingcégek hitel- és lízingszerződései nem tisztességtelenek - állapította meg Lévai Gábor, a szervezet főtitkára.

A bankok által folyósított devizaalapú lakáshiteleket és a pénzügyi vállalkozások, lízingcégek által banki forrásból finanszírozott ügyleteket nem szerencsés egy kalap alá venni. A gépjárműlízinggel, vagy hitellel foglalkozó társaságoknak - a bankoktól hiteleket felvevő magánszemélyekhez hasonlóan - nem volt lehetőségük középárfolyamon devizához jutni, és a pénzintézeti refinanszírozás költsége is változhatott. Adott esetben tehát az árfolyamok különbözőségéből eredő különbség (az úgynevezett árfolyamrés) a lízingtársaságoknál, pénzügyi vállalkozásoknál tényleges költségként merült fel, ahogy a kamatok módosításának terhei is.

Akár 100 milliárdos többletterhet okozhat

A mintegy 300 ezer deviza alapú lakossági szerződéssel rendelkező társaságokat képviselő Lízingszövetség fontosnak tartja hangsúlyozni azt is, hogy tagjai mindenkor az aktuális jogszabályoknak megfelelően, szigorú felügyeleti ellenőrzés és jóváhagyás mellett nyújtották szolgáltatásaikat - fogalmazott Lévai.

A szövetség álláspontja szerint az új szabályozás a gépjárműlízinggel és hitellel foglalkozó társaságok számára kiemelkedően magas, az előzetes becslések alapján 100 milliárd forintos nagyságrendű többletterhet jelent, ami súlyos zavarokat okozhat a szektor működésében. Becsléseik szerint a törvényjavaslat benyújtott szövege alapján a pénzügyi vállalkozásokat sújtó összeg jelentősen meghaladhatja ezen vállalkozások saját tőkéjét, ami számos esetben a tevékenység folytatását lehetetleníti el.

A lízing, mint finanszírozási forma egyszerűségével és átláthatóságával a magyar gazdasági növekedés egyik motorjává válhat. Jelenleg a lízingügyletekkel foglakozó pénzügyi szervezetek adják például a magyarországi kkv-szektor számára kiemelkedő fontosságú eszközfinanszírozások közel ötödét - mondta a főtitkár.