A magyar kgfb-piacon az átlagdíj 2 év alatt 34 százalékkal esett, ugyanakkor ez nem jelent automatikusan veszteséget a biztosítóknak, mivel az autóhasználat is csökken, így pedig kevesebb a kár, ráadásul a gépjárművek is korosabbak, így a kárráfordítás is csökken. A kevesebb baleset a személyi sérüléses károkban is megmutatkozik - emlékeztetett Máhig Attila, a Groupama Garancia nem életbiztosítási ügyvezető igazgató. A szakember szerint ugyanakkor a piaci díjcsökkenés mára olyan szintre jutott, amikor az ügyfélnek már nem éri meg a váltással járó időráfordítás. Ráadásul ilyen díjszintek mellett érdekes módon a kgfb esetében is előkerül a szolgáltatási színvonal.

Magyarországon ugyanakkor még nem elterjedt a  direkt kárrendezés, ahol a kgfb-biztosító rendezi az ügyfél saját kárát és elszámol a kárt okozó biztosítójával. Ebben az esetben lenne igazi érték a szolgáltatási színvonal és olyan verseny alakulna ki, amelyből az ügyfél nyerhet, ráadásul az a biztosító tud majd attraktív árakat adni, amely kellően költséghatékony. Franciaországban komoly általány káros elszámolási gyakorlata van az aktív kárrendezésnek a töréskárok esetében - 6500 eurós kár alatt 1204 eurót kap minden biztosító a partner biztosítótól, efelett pedig egyedi elszámolás van. Romániában jövőre vezetik be az aktív kárrendezést - mondta el Szabó Imre gépjárműbiztosítási főosztályvezető.

Magyarországon eddig 4 társaság (Allianz, Generali, Signal, Uniqa) kötött aktív kárrendezési megállapodást, ám a tételes elszámolás más biztosítókkal igen nehézkes volt. A piac helyzete ugyanakkor ma már megengedi, hogy mások is megpróbáljanak hasonló szolgáltatással piacra lépni. A Groupama épp ezért a "Kárexpressz" szolgáltatással igyekszik vonzóbbá tenni saját kgfb-jét. Ez egy igen komoly, baleseti és műszaki asszisztencia szolgáltatás mellett kínál direkt kárrendezést. A szolgáltatás éves díja 4490 forint lesz és piaci újdonságként igénybevételéhez nem kell casco-t kötni.

 

Tovább csökken a díjszint

Máhig Attila szerint a küszöbön álló kampányban tovább csökkennek majd a díjak, ezek mértéke ugyanakkor a korábbi évekhez képest kisebb lesz. A Groupama nem a nagy díjletörő társaságok között lesz, a tarifáival inkább az ár-érték arányra próbál koncentrálni.