Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken egyeztetett az 56 Alexandra könyvesbolt bérletének átadásáról az érdeklődő kiadókkal az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. menedzsmentje és a válságtanácsadó PD Consulting Kft. Legfeljebb 24 üzletet vinne tovább a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége - derül ki az mno.hu cikkéből.

További 6-8 boltra két másik könyvkiadó jelentkezett. A Gulliver Könyvkiadó, a Saxummal és a Sziget Kiadóval közösen 4-5 üzlet átvételén gondolkodik. A Gulliver vezetője, Domina István a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy korrektnek tűnt a Rainbow-vezetőség tájékoztatása, mégsem tudott meggyőződni arról, hogy jogilag és morálisan vállalható lenne ez a megállapodás. A kiadót az is aggasztja, hogy az üzletekben található könyvkészletekkel papíron Matyi Dezső cégével, a nagykereskedő Könyvbazár Kft.-vel kellene elszámolni, de közben most a könyvkiadók a kiskereskedő Rainbow, illetve az azt kívülről irányító tanácsadó cég (PD Consulting) képviselőivel tárgyalnak erről.

Matyi Dezsőnek ez nem tetszik

Az Alexandra-alapító, a boltokat könyvekkel ellátó nagykereskedőt, a Könyvbazár Kft.-t vezető Matyi Dezső szerint jogellenes a megállapodás. A kiskereskedő Rainbow Kft. 50 százalékos tulajdonosa szeptember óta a Wolf-CRS Kft., amely javasolta új ügyvezető kinevezését (aki a PD Consulting munkatársa, és a megbízása hat hónapra szól, ami 2017. február 28-án jár le). A Rainbow másik 50 százalékán Matyi Dezsőhöz közel álló három személy osztozik. Az ő nevükben Szabó Tünde, Matyi volt felsége szerdán közleményben tudatta, hogy a cég február 17-én taggyűlést tartott, s azon nem adtak felhatalmazást az ügyvezetőnek arra, hogy a Rainbow bérleményeinek bérleti jogával kapcsolatosan kiadókkal tárgyaljon. Ilyen eljárás jogellenes és súlyosan sérti a társaság érdekeit - írták a közleményben.

Egyszerű csődbűntettet követnek el - mondta most Matyi Dezső a Magyar Nemzetnek, jövő keddig, ameddig az ügyvezetés mandátuma szól, mindent megtesz, hogy "ne vihessék véghez, amit akarnak". Elmondása szerint az ő célja az volt, hogy egyben tartsa a könyvesboltláncot, szerinte olyan vevő is lett volna a Rainbow-ra, amely kártalanítja a kiadókat. Megnevezni nem akarta a vevőjelölt céget, de szerinte a tulajdonostárs Wolf-CRS nem kért az ajánlatból.