Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A könyviparban a három nagy szereplő egyikének agóniája zajlik a szemünk előtt. Egyszer már tőkeinjekcióval sikerült talpra állítani a céget. Az állam viszont nem segítheti meg a megroppant piacot, nem pengethet ki több milliárd forintot piaci szereplőknek, hogy azok talpra álljanak és stabilizálják magukat. Ezt az uniós jogharmonizációban protekcionizmusnak hívják és elítélik, illetve tiltják" - mondta Hoppál Péter az InfoRádióban.

Ezzel együtt viszont Hoppál Péter szerint felelősséggel kell kezelni a helyzetet. A kiadók önhibájukból vagy önhibájukon kívül hatalmas adósságot realizáltak az Alexandra-csoport felé, mert nem fizették ki őket. "Kérdés, hogy itt lesz-e valamiféle állami beavatkozás, például az elég valószínű felszámolási folyamatban vindikál-e magának szerepet például úgy, hogy állami felszámolóval próbálja elérni lehetőség szerint elsősorban a kiadók kártalanítását."

Ez napirenden volt a kormány előtt, egy olvasatban már tárgyaltak erről. A kormányinfón akkor Lázár János elmondta, hogy a kormány és főleg a nemzetgazdasági tárca nem akar beavatkozni, és a piac ügyének ítéli a könyvpiac mostani megbillenését. Kormánydöntés még nincs, de azt gondolják, hogy a legfontosabb lépés az lehet, ha stratégiailag kiemeltté nyilvánítják a felszámolásban érintett szervezeteket, mert akkor állami kézbe kerülhet a felszámolás, és az állam minden bizonnyal jobban odafigyel a kártalanítandó szereplőkre.

Az esetleges állami forrásokkal kapcsolatban Hoppál Péter elmondta: amint a szakértők egyértelmű iránymutatást adnak a kormány számára, hogy a beavatkozás nem jelent protekcionizmust és az unió jogszabályainak megsértését, akkor még akár ez is előfordulhat.