Az idei negyedik negyedévben az MNB adatai szerint több mint 115 ezer olyan ingatlan volt, amely valamilyen bedőlt hitel fedezetéül szolgált. Az ötszázalékos kvóta alapján a bankok elvileg 6301 lakóingatlant jelölhettek volna ki kényszerértékesítésre, de végül úgy döntöttek, csak 2072-et próbálnak meg elárverezni az év utolsó három hónapjában.

A mindössze 33 százalékos kvótakihasználtság hátterében a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvény állhat, amely az érintett hiteleknél elrendelte a már elindított végrehajtások felfüggesztését. Ugyanezért már a harmadik negyedévben is alacsony, mindössze 45 százalékos volt a kihasználtság - írta a lap.

Az összes hitelre nem vonatkozik a végrehajtásokat felfüggesztő jogszabály, ha például 2004. május 1. előtt vett fel valaki lakáshitelt, amelyet nem törleszt, a bankok továbbra is elárverezhetik az ingatlanát. A 2004. májusától felvett jelzálog fedezetű hiteleknél viszont a végrehajtásokat csak az elszámolás után lehet folytatni, vagyis várhatóan valamikor jövőre. A devizahiteleknél az elszámolás hamarabb megtörténhet, a bedőlt forinthiteleknél viszont lehet, hogy csak a második félévben folytathatják a végrehajtási eljárásokat.

Az eddig elindított árverések a jegybank és a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. adatai szerint nem sikerültek túl jól, a bankok csak a lakások töredékét tudták eladni. Az idén az első kilenc hónapban például több mint 12 ezer lakást jelöltek ki kényszerértékesítésre, ebből azonban csak 484-et adtak el végül a bankok. Tavaly még rosszabb volt az arány, 15216 ingatlanból csak 234-et értékesítettek a hitelintézetek - írta a Világgazdaság.