Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Index hírportál a Kettős mérce blogra hivatkozva azt írta hétfő este, hogy a BKK honlapján lévő anyag az üzletszabályzat módosításait tartalmazza, ebben egyebek mellett a mozgólépcsők és a metró használatát szigorítanák. Az anyagban a többi közt az szerepel, hogy a mozgólépcsőn babakocsi szállításához két felnőtt kísérő kell, a mozgáskorlátozott utasok, a babakocsival, vakvezető vagy nagytestű kutyával közlekedőknek minden esetben külön engedélyt kellene kérniük az állomási személyzettől. Egyes esetekben pedig nekik nem biztosítható az eszköz használata. A dokumentumot azóta eltávolították a BKK honlapjáról.

A BKK keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egy hibás munkaközi dokumentumról van szó, és szükséges tisztázni, hogy a szakértő-előkészítő felelős szakmai álláspontját tükrözte ez a tervezet vagy pedig provokációról van szó.
Jelezték, hogy a BKK üzletszabályzatának módosítása folyamatban van, az erre vonatkozó javaslatot a még szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után teszik közzé.

Az Emmi az MTI-vel azt közölte: Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egyeztetést kezdeményezett a Főpolgármesteri Hivatallal. Az államtitkár hangsúlyozta, szeretne bekapcsolódni a készülő dokumentum egyeztetési folyamatába, lehetőséget adva az érintetteknek is arra, hogy elmondják véleményüket, tapasztalataikat.

"A közösségi közlekedés szabályozásánál kiemelten szem előtt kell tartani a kisgyermekes családok és a fogyatékkal élők szempontjait a nyilvánvaló biztonsági előírások mellett" - írták az állásfoglalásban.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakciójának vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nemcsak megalázó, hanem életszerűtlen is, hogy minden babakocsis kismama, minden mozgáskorlátozott vagy látássérült utas külön engedélyt kérjen a mozgólépcső használatára. Hozzátette, a tervezet ostoba és kirekesztő, ezért felszólította a BKK vezetését, hogy azonnal vonja azt vissza.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője azt közölte az MTI-vel, várja a BKK tájékoztatását arról, hogy "valóban meg kívánják-e nehezíteni a kerekesszékkel, valamint a babakocsival utazók életét". Azt is szeretnék tudni - fűzte hozzá, hogy a főváros vezetése elkötelezett-e a budapesti metróvonalak akadálymentesítése mellett.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi közgyűlési képviselője közleményében azt írta, a szabályzat soha nem látott módon sújtaná a kisgyerekes családokat, és olyan gondolkodást tükröz, amely nem hogy egy európai ország fővárosában, de egy bárhol lévő világvárosban is elfogadhatatlan lenne. A párt szerint a főpolgármester "újabb húzásában a családellenes várospolitika és a szakmai hozzá nem értés vetekszik egymással". Felszólította Tarlós Istvánt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a tervezett módosítást.