Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NFM közlése szerint "az energiaellátás biztonságát erősítő, a kormány rezsicsökkentési politikájához illeszkedő tranzakció" csütörtökön zárult. A tárca felidézte, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló szeptember végi kormányhatározat 2014. október 10-i határidővel hívta fel az érintett feleket a Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában lévő Főgáz Zrt. 50 százalékos társasági részesedése, valamint egy A és egy B sorozatú részvény megvásárlására.

Azt, hogy mennyiért vásárolt az állam, nem közölték. Mint ismert, korábban az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az államtól kapott (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi kölcsönéből) 41 milliárd forintból vette meg a Főgáz Zrt. 49,73 százalékos részesedését.

"A kormány felelősségteljes vagyonpolitikájának köszönhetően az elmúlt években erősödött a magyar állam szerepe a gazdaságot jelentősen befolyásoló stratégiai ágazatokban, különösen az energetika területén" - emelte ki az NFM. Ezek a piaci alapon történő tulajdonszerzések gyarapították a nemzeti vagyont, hozzájárultak az energiabiztonság növeléséhez, a kiemelt közszolgáltatásokat végző közműcégek közösségi tulajdonba kerülése pedig lehetővé teszi a rezsicsökkentési politika fenntarthatóságát és kiterjesztését - fűzte hozzá a minisztérium.