Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) új külső és belső honlapjának elkészítésére, egy nemzeti víziközmű nyilvántartás kialakítására a Naphold-2006 Kft. kapott megbízást nettó 18 millió forintért. A nemzeti értékhatár alatti, úgynevezett háromajánlatos - nyilvános hirdetmény nélkül induló - közbeszerzésen a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 18 110 236 forint volt, ehhez képest a nyertes cég kereken 18 millió forintért vállalta a munkát - derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményből. A kft.-vel szeptember 26-án kötött szerződést az energiahivatal, ám a közbeszerzés eredményét csak november 3-án tette közzé a KÉ-ben.

A háromajánlatos közbeszerzéseken az ajánlatkérő három, általa kiválasztott vállalkozásnak küldhet ajánlattételi felhívást, s közülük tárgyalás nélkül is nyertest választhat. A MEKH eljárásán a Naphold-2006 Kft.-n kívül ajánlatot tett még a tavaly másfél millió forint forgalmat elért, veszprémi VizKom-Stúdió Kft. és az 1,6 milliárdos árbevételű, jelenleg amerikai hátterű Carnation Zrt.-t is.

A Naphold-2006 Kft. a közelmúltban azzal került be a sajtóhírekbe, hogy 2013-ban három hónapra 9,84 millió forintért kapott megbízást a Fidesz parlamenti frakciójától a fideszfrakcio.hu oldal fejlesztésére, amely weblap nem létezik. Október elején a fideszfrakcio.hu oldalon még egy link vezetett a Fidesz pártoldalára, ma már a fideszfrakcio.hu domain címen egyből a fidesz.hu jön be.

Közpénz pártoldalra

A parlament honlapján közzétett adatok szerint a fideszfrakcio.hu fejlesztésére először 2011-ben kötött szerződést a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja, egy évre 29,25 millió forintért a Support-Express Kft.-vel, majd 2013 májusában a Naphold-2006 Kft.-vel 9,84 millióért.

Októberben a hvg.hu megkeresésére a Fidesz azt közölte, hogy a fidesz.hu domain használatát átadta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának. "A Fidesz-frakciónak tehát van honlapja, amelynek neve fidesz.hu, erre az oldalra irányítottuk át a fideszfrakcio.hu domain nevet. Ebből következik, hogy a fideszfrakcio.hu és a fidesz.hu egy és ugyanaz az oldal. Semmi kivetnivalót nem látunk abban, hogy a párt és a frakció egy portált működtessen"- írták válaszukban. A domain-nyilvántartás alapján azonban két külön domainről van szó - jegyezte meg cikkében a hvg.hu.

Egy év alatt négy Fidesz-szerződés a Napholddal

A parlament honlapján közzétett nyilvános szerződések adatai szerint a Fidesz-frakció eddig, 2013 májusa és 2014 februárja között négy szerződést kötött - a fideszfrakcio.hu fejlesztésére, a képviselői microsite rendszer tervezésére, az online kommunikációs munkaszervező rendszer és az adatvizualizálós rendszer fejlesztésére - a Naphold-2006 Kft.-vel, összesen 37 millió forintért.

Naphold-2006 Kft.-adatok (millió Ft)

2010
201120122013
Értékesítés nettó árbevétele25,123,826,958,1
Üzemi eredmény-1,60,34,07,2
Adózás előtti eredmény-1,50,34,07,2
Mérleg szerinti eredmény-1,50,33,66,5
Forrás: Céginfo.hu

A veresegyházi székhelyű, egy főt alkalmazó, számítógép-üzemeltetéssel foglalkozó Naphold-2006 Kft. tavaly zárta a legjobb évét: több mint duplájára, 58 millió forintra növelte nettó árbevételtét, az adózott eredménye 6,5 millió forint volt. A Céginfo.hu adatai szerint a vállalkozást nyolc évvel ezelőtt 3 millió forint jegyzett tőkével alapította Faur Kálmán (aki nem azonos a Libra Szoftver Zrt. azonos nevű vezérigazgatójával) és Faurné Csukat Gabriella, akik ügyvezetői is a cégnek.

Az RTL Klub információi szerint Faur Kálmán a Fidesz rendszergazdája, Rogán Antal frakcióvezető pedig azt közölte a televízió híradójának megkeresésére, hogy a cég képviselőjével több mint tíz éve dolgozik együtt a párt, az pedig, hogy ki üzemelteti a fidesz-hu-t, "bizalmi kérdés".

Kormányzati ügyfélvonalat is fejlesztett

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) tavaly októberben szerződött a Naphold-2006 Kft.-vel nettó 15,9 millió forintért - egy uniós támogatású projekt, a kormányzati ügyfélszolgálat megújítása részeként - a 1818 kormányzati ügyfélvonal honlapjának fejlesztésére.

A RTL Klub információ szerint tavaly a Miniszterelnökségnek (ME) is adott tanácsot a Naphold-2006 Kft., 17 hónapra 7,65 millió forintért. Hogy milyen információtechnológiai tanácsot adtak a kormany.hu honlappal kapcsolatban, az ME nem válaszolt a televíziónak.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult)