A kormány 2012. november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az IdomSoft Zrt. közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét annak érdekében, hogy egyes, az állam működése szempontjából kiemelt fontosságú informatikai
rendszerek működtetése, illetve folyamatos fejlesztése a jelenleginél költséghatékonyabb, ugyanakkor magasabb biztonsági szintű legyen - közölte a NISZ Zrt., amely a friss bejelentés szerint fel is vásárolta a társaságot. A cégvásárlást szabályozó részvény-adásvételi szerződést 2012. december 21-én írták alá, a versenyhivatal január 13-án hagyta jóvá a tranzakciót, a pénzügyi zárás pedig február 28-án történt meg.

Az IdomSoft Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjáért a NISZ Zrt. 1,32 milliárd forintot fizetett.

Az e-útdíjban is szerepet kap a NISZ

Amint arról korábban beszámoltunk, egy nemrégiben született kormánydöntés értelmében az e-útdíj-rendszert egy sajátos közbeszerzési eljárás, a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésekre használható "minősített beszerzési eljárás" keretében szerzi be az állam. Új szereplőként, "integrátorként" bevonják a NISZ-t (volt Kopint-Datorg) a lebonyolításba; feladata lesz a beszerzést megelőzően az útdíjrendszer összeállítása, a minőségbiztosítás, a műszaki mérnöki feladatok ellátása és egyéb, a beszerzéshez kapcsolódó feladatok ellátása. A NISZ együttműködési megállapodást köt majd az állami autópályakezelővel.

Az IdomSoft tevékenységének döntő részét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) számára nyújtott informatikai szolgáltatások jelentik. Az cég az elmúlt közel másfél évtizedben több mint ötven - a közigazgatás alapműködését meghatározó, az állampolgároknak is szolgáltatásokat nyújtó - informatikai rendszert fejlesztett.

Az Atlatszo.hu cikke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az IdomSoft fő megrendelőjének számító KEKKH elnöke az a Vetési István, aki az IdomSoftot átvilágító, majd megvásárló NISZ felügyelő bizottságának tagja is, illetve közvetett üzleti kapcsolatban van az IdomSoft tulajdonosával, Vertán Györggyel.