Kivonja a forgalomból és a betegektől is visszahívja az EpiPen Junior 150 mikrogramm oldatos injekció 6ED117G számú gyártási tételét valamint az EpiPen 300 mikrogramm oldatos injekció 6FA292G számú gyártási tételét az Országos Gyógyszerészeti-és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az EpiPen rovarcsípések vagy marások, ételek vagy gyógyszerek által kiváltott anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció sürgősségi kezelésére alkalmazható készítmény.

A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, a MedaPharma Hungary Kft. az előre töltött toll aktiválásának potenciális hibája miatt, elővigyázatosságból kezdeményezte az érintett gyártási számú tételek kivonását és visszahívását - olvasható az intézet közleményében.

Az OGYÉI rendelkezésére álló információk alapján úgy ítélte meg, hogy a fent nevezett tételek nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért két tétel forgalomból történő kivonásáról, a gyógyszert alkalmazó egészségügyi szolgáltatóktól és betegektől történő visszahívásáról és az alkalmazás megtiltásáról döntött.

A biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében az OGYÉI arra kéri a betegeket, hogy ellenőrizzék a házipatikájukban található gyógyszer csomagolásán a gyártási számot és amennyiben az egyezik az említett tétellel (6ED117G, illetve 6FA292G ) vigyék vissza azt a gyógyszertárba. Amennyiben a patikában található más számon nyilvántartott gyártási tétel, akkor a hibás tétel cserélehető EpiPenre, ha nincs, akkor a patikai forgalomban elérhető helyettesítő termék:

  • ANAPEN JUNIOR 150 mikrogramm/0,3 ml oldatos injekció előretöltött fecskenőben
  • ANAPEN 300 mikrogramm/0,3 ml oldatos injekció előretöltött fecskenőben

Az OGYÉI arra kéri a lakosokat, alaposan nézzék meg az allergiás vészhelyzetre tartalékolt készletüket és, ha kell, forduljanak gyógyszerészükhöz a csere érdekében!