A júliusi mélypontra jelentőset javult a befektetők hangulata a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint. A 232, összesen 640 milliárd dollár befektetéséért felelőse szakértő immár nettó 15 százaléka véli úgy, hogy erősödni fog a világgazdaság a következő 12 hónap során, júliusban még 13 százalék a gyengülés mellett tette le a voksát. Ez a 28 bázispontos ugrás a legnagyobb, amelyet a felmérésben 2009 április-májusa óta, a pénzügyi válság mélypontját követően mértek. A BofA Merril Lynch Növekedési Várakozások Indexe 49 pontra ugrott 37-ről egy hónap leforgása alatt.

A vállalati eredményekkel kapcsolatos aggodalmak eközben jelentősen csökkentek, már csak nettó 21 százalék véli úgy, hogy azok csökkenni fognak egyéves távlatban, júliusban még nettó 38 százalék volt ezen a véleményen.

A frissen jött optimizmus egyértelműen az ECB intervenciójával kapcsolatos várakozásoknak köszönhető. Az ECB részéről a további kvantitatív lazítást kizártnak tartók aránya feleződött, 9 százalékra esett, miközben a júliusi 29 százalék után immár a portfólió menedzserek 38 százaléka vár lazítást az európai jegybanktól a harmadik negyedévben. A kínai gazdasággal kapcsolatos várakozások is javultak, nettó 14 százalék gondolja azt, hogy az erősödni fog a következő egy évben, ez a legmagasabb arány 2010 novembere óta.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Az augusztusi ugrás a befektetői bizalomban sokkal inkább köszönhető a monetáris politikával kapcsolatos pozitív várakozásoknak, mint a pozitív makrogazdasága adatoknak. A felmérés alapján az igazi kockázat az, hogy ha a jegybankok mégsem lépnek a következő időszakban, az erőteljes negatív reakciókat eredményezhet a globális piacokon - mondta Gary Baker, a BofA Merrill Lynch vezető európai részvénystratégája. Eközben a befektetői pozicionáltság nem mutat olyan jelentős változást, mint a hangulat, a kötvények aránya magas a portfóliókban, s a legciklikusabb szektorok részvényeit változatlanul kerülik - tette hozzá Michael Hartnett, a bank vezető globális részvénystratégája.

Enyhül az európai hangulat

Miután az év jelentős részében a befektetők hátat fordítottak az eurózónának, ez a negatív hangulat végre enyhülni látszik. A felmérés szerint immár több befektető szeretné alulsúlyozni az amerikai részvényeket, mint az európaiakat, ami nagy változás az eddig megszokott képhez képest. Most már csak a válaszadók nettó 5 százaléka akarta az európai részvényeket alulsúlyozáson tartani, szemben az egy hónappal korábbi 18 százalékkal. Ezzel szemben az amerikai részvényeket immár 9 százalék alulsúlyozná, júliusban még 6 százalékkal többen kívánták az óceán túlpartján jegyzett cégeket felülsúlyozni a portfóliókban. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben gondolják, hogy a piacokat fenyegető legnagyobb veszély az eurózóna adósságválsága, s nőtt azok száma, akik inkább az amerikai államadsság mértékét tartják annak.

Nem csak az európai részvényeket a jövőben felülsúlyozni akarók aránya nőtt, de azoké is, akik már ezt meg is tették, s egyre csökken az eurózóna gazdaságának gyengülését várók száma is, nettó 23 százalékra esett 33 százalékról.

Mindent vesznek

A befektetők szinte minden kockázatosabb eszközosztályban növelték kitettségüket, a jelek szerint ráuntak arra, hogy a partvonalról szemléljék az eseményeket. Az ingatlanpiaci befektetések aránya 2007 óta nem látott magasságba emelkedett, a szektort öt év óta először súlyozzák felül. Az alapkezelők nettó 12 százaléka felülsúlyozza a részvényeket is, júliusban még nettó 3 százalék alulsúlyozásuk mellett döntött. Az árupiaci termékeket alulsúlyozó válaszadók tábora nettó százalékosra csökkent a júliusi nettó 13 százalékról.

A befektetési bank Kockázati és Likviditási Mutatója is emelkedett, 35 pontra az egy hónappal ezelőtti 31 pontról. Ugyanakkor a még meglévő óvatosságra utal, hogy a befektetők egyelőre csak kismértékben csökkentették a készpénz arányát a portfóliókban, 4,7 százalékra 4,9 százalékról.

Kérik a pénzt

A szakértők eközben egyre inkább úgy vélik, hogy a vállalatok részéről a növekvő osztalékfizetés és a részvényvisszavásárlások nyomán a részvényeseknek juttatott jövedelem lehet a cégeknél képződő készpénz legjobb felhasználási módja. Immár nettó 3 százalék volt ezen a véleményen, egy hónapja még ugyanennyien vélték úgy, hogy a cégeknek mérlegüket kell erősíteniük és beruházásokat kell végrehajtaniuk a megtermelt nyereségből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!