Ellenkampányba kezdtek az amerikai utazási irodák. megpróbálják visszatartani az Európába igyekvő amerikai turistákat, mondván: a főbb turisztikai látványosságok olyannyira túlzsúfoltak, hogy a nyári főszezonban esély sincs meglátogatásukra.

Az amerikai érdeklődés megnövekedésének fő oka a dollár euróval szembeni látványos erősödése. Az "olcsó Európa" miatt főleg Nyugat-Európa vonzereje nőtt. Idén várhatóan 17 százalékkal több tengerentúli turista érkezése valószínű, tavaly 4,2 százalékos volt a bővülés.

A főbb látványosságok internetes oldalakon hívják fel a figyelmet a zsúfoltságra. A versailles-i kastély honlapján figyelmezteti a látogatókat, hogy interneten vegyenek előre jegyet, ellenkező esetben hiába állnak sorba a pénztárak előtt. Hasonlóan nehéz helyzetben találják magukat az Eiffel-torony vagy a Sixtus-kápolna előtt is.

A londoni National Gallery is honlapján figyelmeztet a zsúfoltságra, akárcsak az amszterdami Anna Frank emlékház. A nagy múzeumok közgazdászokat is alkalmaznak, hogy valamilyen módon kezeljék a kérdést.

Az idén összesen 9 millió - ennek több mint 10 százaléka amerikai - látogatóra számító Louvre a kiállítótermek bővítésére készül, így néhány éven belül már évi 14 millió látogatót tudnak kiszolgálni. Első lépcsőben 54 millió eurós beruházással a főbejáratot és a beléptető rendszer alakították át. A Sixtus-kápolnában idén várhatóan 6 millióan fordulnak meg  a tavalyi 5,7 millió után. Ott idén új klímarendszert üzemeltek be, ezzel próbálják védeni Michelangelo híres freskóját a kápolnában egyszerre bámészkodó 2000 ember párájától.

Az amúgy is jelentős bevételre számító múzeumok a sorban állásból is hasznot húznak. A látogatási idő kiterjesztése mellett, speciális csoportokat hirdetnek meg - speciális áron. A  zárás utáni csoportos látogatásért a firenzeni Uffizi 15 ezer eurót kér, a Louvre pedig 10 ezret. (Az előbbi 100, az utóbbi 50 embert enged be e díjért.). Olcsóbbnak számít a római városháza, ahová 2 ezer euróért lehet zárás után bemenni.

Hasznos tanácsokkal látja el az Európába látogató amerikai állampolgárokat blogján Johnny Jet:

  • Nézze meg érvényes-e útlevele az utazás megkezdését követő hat hónapig! Ha nem, akkor inkább hosszabbíttassa meg, mert könnyen meglehet, hogy nem engedik be egy európai országba.
  • Pakoljon szellősen, nincs értelme tele kofferekkel érkezni, hiszen olcsón minden ruházati cikk megvehető Európában.
  • Ha szeret shoppingolni, vigyen magával bőröndjében egy plusz útitáskát!
  • A jetlag leküzdésének legjobb módszere, ha megérkezése után azonnal felveszi a célország időbeosztását és kibírja az álomkórt estig.
  • Indulást előtt hívja fel hitelkártyacégét, nehogy letiltsák plasztiklapján csalás gyanúja miatt.
  • Mindig helyi valutával fizessen.
  • Az atm-használatnál előre nézze meg, milyen pluszköltségeket számol fel bankja, az ugyanis a különböző jogcímek miatt magas lehet.
  • Ne  telefonáljon annyit, mint otthon, a roaming vaskos számlát eredményezhet.
  • Okos telefonjára töltse le a Googel Maps és Translator alkalmazásokat.
  • Célszerű adaptert vásárolni, mert az európai és amerikai villásdugó szabvány különböző.