Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) operatív törzset állított fel a központjában, mert az előrejelzések szerint szerda délelőttig nagymennyiségű ónos eső és hó eshet Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyékben. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, de szükség esetén a katasztrófavédelem megnöveli az erők és eszközök számát.

Az OKF arra figyelmeztet, hogy az ónos eső miatt helyenként előfordulhatnak áramkimaradások is. A szervezet ezért folyamatosan kapcsolatban van a közműszolgáltatókkal, hogy az esetleges problémákat mihamarabb elháríthassák.

Azt tanácsolják, hogy aki teheti, az ónos esővel érintett a területeken ne induljon útnak. Budapesten az FKF kedd reggel 6 óra óta dolgozik az utak sikosságmentesítésén. Először a főutakat takarítják le, csak az 1200 kilométer hosszú hálózat megtisztítása után kezdik meg a mellékutak rendbe tételét.

Arra kérnek mindenkit, ha bajba jutott járművet látnak, vagy tűzoltói segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívó számot.

(Képünk illusztráció.)