Az élelmiszerláncoknak az okozhatja a legnagyobb gondot, hogy nagyszombatra nem marad elég friss árujuk, ugyanis a nagypénteki ünnepnapon a szállítók sem dolgoznak - írja a Világgazdaság. A pékáruk és a tejtermékek esetén a saját gyártású termékekkel pótolhatják a hiányt, a húspultok előtt azonban kellemetlen meglepetés érheti a vásárlókat: hiánycikk lehet a csirke.

Az áruházak fogadkoznak, hogy teljes lesz a kínálat, csatasorba állítják az árufeltöltőket és a pénztárosokat, de sok múlik azon, hogy a vásárlók mennyire lesznek türelmesek és megértőek. A kiskereskedőknek egyébként saját jól felfogott érdekük, hogy tökéletes kínálatot nyújtsanak, ugyanis a húsvét az év egyik olyan időszaka, amikor nagyot kaszálhatnak. Napi bevételük ilyenkor 15-20 vagy esetleg 30 százalékkal is megugrik.

Növelheti a zsúfoltságot, hogy nem csupán az élelmiszerek iránti kereslet nő idén, hanem a tartós fogyasztási cikkeké is. Sokan az elmúlt években halogatták, a mosógépek, tévék stb. cseréjét, amit most a béremeléseket kihasználva pótolnak.

Magyarországon egyébként 11 piros betűs ünnep van, miközben Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban 13-13.