Árverést tűztek ki a május óta végrehajtás alatt álló Európa Könyvkiadó Kft. ingóságaira. A patinás magyar kiadó raktárkészletére november 21-ig lehet licitálni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara internetes árverési rendszerében. A kikiáltási ár 266 millió forint, a legalacsonyabb vételár 93,3 millió forint, a licitküszöb 5,3 millió forint, az előleg összege pedig 26,6 millió forint. Már október 22-e óta várja a végrehajtó az ajánlatokat, tegnap délutánig hiába. Összesen 218 alkotás mintegy 100 ezer darabos példányszámban került kalapács alá.

A több mint 50 éve működő szépirodalmi könyvkiadó honlapján semmi jel nem utal az árverésre vagy a végrehajtásra. A cég többségét még 2005-ben szerezte meg Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedelmi hálózat első embere, majd a társaság az idén márciusban került át felesége és leányai többségi tulajdonába. Így a cég jogilag teljesen függetlenné vált a továbbra is Matyi Dezső irányította Pécsi Direkt kft-től. A birodalom központi cége 2012-ben tízmilliárd feletti szállítói és banki tartoztásokkal küzdött (azóta eredménye, mérlege nem ismert). Ám ez a társaság már nem is irányítja az Alexandra hálózat fővárosi egységeit. Azokat ugyanis egy idő óta a Rainbow Üzletlánc Kft. üzemelteti.

Az Európa Könyvkiadó nem állt ennyire jól, bár 2013-as beszámolója szerint javuló piaci helyzetet mondhatott magáénak. Eredménytartaléka 50 millió forinttal növekedve 209 millió forint volt, miközben a saját tőke is 382 millió forintra hízott, de a kötelezettségek soron még úgy is 588 milió forint éktelenkedik, hogy 2012 óta mintegy 200 millió forinttal sikerült csökkenteni a tartozásállományt. A cég forgalma mintegy 40 millió forintos csökkenéssel 630 millió forinton zárt, adózott eredménye pedig 52 millió forintról 8,8 millió forintra zsugorodott - írta a Világgazdaság.