Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A magyar áramtőzsde szempontjából beváltotta a reményeket a cseh−szlovák−magyar árampiacok összekapcsolása, a HUPX Zrt. által üzemeltetett börzén a magyarországi áramfogyasztás több mint egyharmada, összesen 13,7 terawattóra fordult meg tavaly, a 2010. júliusi indulás óta összesen 19,2 terawattóra árammal kereskedtek − tudtuk meg a társaságtól. A piacok összekapcsolásával csökkentek a HUPX-árak, illetve volatilitásuk is mérséklődött. Az indulás után, azaz szeptember 12-e és az év vége között a HUPX-zsinórár 45,65 euró volt, ami a megelőző év azonos időszakához képest több mint 25 százalékos mérséklődés. A forgalomra is jótékony hatással volt az integráció, a legmagasabb napi kereskedett mennyiség − a december 12-i szállítási napon − közel 34,5 ezer megawattóra volt, ami több mint kétszerese az összekapcsolás első éles napján a börzén megforduló forgalomnak (a mennyiség akkor emelkedett meg jelentősen, amikor Magyarország exportőr pozíciót vett fel Szlovákia irányában). Csökkent a más európai áramtőzsdékhez mért prémium is, a cseh és szlovák zsinórár a vizsgált időszakban alig több mint 2 euróval volt alacsonyabb a magyarnál, illetve a nyugat-európai tőzsdékhez képest árkonvergencia jelent meg, azaz minimálisra csökkent a német tőzsdéhez mért prémium is.

A HUPX másnapi piacán 2012-ben több mint 6,3 terawattóra áram fordult meg, ami 67 százalékkal magasabb a 2011-es értéknél, a legmagasabb átlagos napi forgalmat decemberben regisztrálták 24,6 ezer megawattórával − ez 77 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszaki értéknél, az itthoni áramfogyasztás több mint ötödét jelentette. A 2012-es napi rekordot is decemberben mérték, közel 34,5 ezer megawattóra forgalommal, az év egésze a 2011-es 10,4 ezer megawattórával szemben 17,3 ezer megawattórás napi átlagot hozott a börzén. A cseh, szlovák és magyar piacok szeptemberi összekapcsolása miatt az év utolsó hónapjában rekordforgalmat realizált a HUPX 761,4 ezer megawattóra mennyiséggel. Az év végén 47 aktív tag kereskedett a másnapi piacon.

A hosszú távú piacokon a másnapival nagyjából megegyező 6,3 terawattóra forgalmat regisztráltak, a legaktívabb hónap itt a november volt, 2,08 terawattórával, ami a 2011-es összeredmény közel kétszeresét jelenti. A hosszú távú piacon az év végén már 28 tag kereskedett aktívan, a napi rekord november elején 247,7 ezer megawattóra volt, de emelkedett az OTC-ügyletek száma is, ezek összesen 1,09 terawattóra mennyiséget hoztak tavaly.