Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román állami biztosítási garanciaalap (FGA) hivatalosan is közzétette a román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozó eljárás szabályait. A román garanciaalap az Astra Fióktelep valamennyi ügyfelének, illetve károsultjának teljes körű kártérítést fizet a román törvények által meghatározott összeghatárig, amely mintegy 100 ezer euró (több, mint 30 millió forint) káreseményenként.

A hivatalos román tájékoztató szerint a kárigényeket közvetlenül a román garanciaalapnál, illetve a garanciaalap által e célra kijelölt megbízottaknál is elő lehet terjeszteni a kártérítést igénylő űrlap és a szükséges dokumentumok csatolásával.

A magyar fogyasztók érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Bank egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a megbízott személyét mielőbb kijelöljék és a magyar érintettek gyorsabban, egyszerűbben, a technikai akadályokat megszüntetve közvetlenül magyar nyelven intézhessék kárigényüket. Az egyeztetések annak tisztázását is célozzák, hogy a magyar károsultak milyen módon jelenthetik be kárigényeiket, illetve, hogy a bekövetkezett károk esetében a kárszakértést ki végezheti el - derül ki a jegybank közleményéből.

A jegybank a friss tudnivalókról itt nyújt folyamatos tájékoztatást.

Az Astra Biztosító ügyfeleinek kérelmezniük kell szerződésük felbontását

Az Astra Biztosító ügyfelei csak akkor tudnak másik biztosítóhoz átszerződni, ha az Astránál kérelmezik szerződésük felbontását, vagyis a folyamat nem automatikus - hívja fel a figyelmet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. Fontos az is, hogy az ügyfél által aláírt, a közös megegyezés megszűntetéséről szóló kérelem legkésőbb egy héttel - egészen pontosan 7 nappal - az utolsó díjjal rendezett dátum előtt beérkezzen az Astra Biztosítóhoz. Az új szerződés a soron következő díjfizetés esedékességi időpontjától indulhat - figyelmeztet a közlemény szerint Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az alkuszcég szerint a csődeljárás alatt álló biztosító már javában intézi az ügyfelek szerződésbontási kérelmeit.

A román Astra biztosítótársaságot augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF). A lépés a biztosító magyarországi fióktelepét is érinti. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte: a biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. A már bekövetkezett károkat ezért érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél.

A CLB pénteki közleményében kifejti, hogy a másik biztosítóhoz való átszerződés csaknem kétszázezer embert és kötelező gépjármű felelősség-biztosítást (kgfb), a casco-t és lakásbiztosítási szerződést érint. A szerződésbontási kérelmeket az Astra egyenként fogja elbírálni, és csak azt az ügyfelet engedik el, akinek nincs díjhátraléka.

Németh Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy pontosan össze kell hangolni a kgfb-szerződések megszűnését és az újak megkötését egy másik biztosítónál, mert a folytonosság megszakadásának költséges következményei vannak. Ez az úgynevezett fedezetlenségi időszak, amely miatt kiemelten magas díjait kell fizetni, s előfordulhat, hogy az ekkor okozott kár teljes összegét is az ügyfélnek kell megtérítenie.

Azoknak viszont, akik az éves díjat előre kifizették, továbbra is várniuk kell a szerződési határidő leteltére - fordulóra -, mert az Astra nem téríti vissza a pénzt, és addig nem is lehet másik biztosítóval szerződni. Akik szerződése pedig nem érte el a 270 napos időtartamot az Astra kötelékében, azoknak az idei bónusz fokozati ugrása elmarad. Az ehhez szükséges napok számítása az új biztosítónál induló szerződéssel egy időben újrakezdődik - olvasható a közleményben.