A 2,2 km hosszan megvalósuló beruházás az M3-as autópályát köti össze a Kálmánházi úttal. Az útszakasz Nyíregyházát nyugatról új nyomvonalon, 2x1 sávon kerüli el. A közlekedők várhatóan október végétől használhatják majd az elkerülőt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló munkálatok 2013 szeptemberében indultak. Az elkerülő út uniós és hazai források felhasználásával épül meg, a közbeszerzésen nyertes Duna Aszfalt Kft.- Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében, nettó 3,45 milliárd forintért. A fejlesztés keretében az M3 autópályánál egy új csomópont létesül, a nyomvonal mentén 30 ezer fát és cserjét ültetnek.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a bejáráson elmondta: "A Nyíregyháza nyugati elkerülő megépítése azért is nagyon időszerű, mert az M3 autópálya hamarosan új szakasszal bővül, és egészen Vásárosnaményig ér majd. A gyorsforgalmi összeköttetés nagy lökést ad a térség gazdasági fejlődésének. A megyeszékhelyet az új elkerülő mentesíti a várhatóan megnövekvő forgalom kedvezőtlen hatásai alól. A kormány számos hasonló beruházással segíti a helyiek életminőségének javítását, a zajos, levegőszennyező kamionok településeken kívülre szorítását. Ez a jövőben is így lesz: a nemrégiben elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia a leghasznosabb beruházások közé sorolja az elkerülő utak fejlesztését."

"Nyíregyháza számára kiemelt jelentőségű ez a beruházás, hiszen a város új iparfejlesztési területének közvetlen összeköttetését jelenti az M3-as autópályával. Ez pedig új befektetőket, új gyárakat, új munkahelyeket jelenthet a jövőben" - véli Kovács Ferenc polgármester.

"Már megkezdődött az elkerülő folytatásának, a Kálmánházi út és a 36. sz. főút közötti szakasznak a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás. Eredményes közbeszerzés esetén a NIF Zrt. legkésőbb 2015 januárjában szerződést köt a nyertes vállalkozóval. A 4, km hosszú szakasz kivitelezése tavasszal megkezdődhet, a munkálatok jövő év őszére befejeződhetnek" - közölte Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.