Dunaújvárosban olyan hírek terjednek az utcán, a helyi lapokban és a közösségi portálokon, hogy a Dunaferr, a város legnagyobb foglalkoztatója a korábbi ígéretek ellenére mégis újabb csoportos létszámleépítést tervez. Ezért a cég érdekvédelmi szervezetei összehívatják az vállalati érdekegyeztető tanácsot - írja a portfolio.hu. Az ülésen az elbocsátás mellett a kiszervezésekről és az 1-es kohó felújításáról is információt akarnak kérni.

Az úgy előzménye, hogy 2013 augusztusában 1500 fős létszámleépítést jelentettek be, majd ezt úgy módosították, hogy csak 400 embert küldenek el. Ez utóbbi második hulláma március végén zárul le. Dorkota Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője egy hónapja megígérte, hogy a 400 fős elbocsátáson túl nem lesznek további kirúgások. Eközben egyes találgatások szerint a kormány csak azért lebegtette meg a vasmű esetleges állami felvásárlását, illetve azért beszéltek a létszám hosszú távú fenntartásáról, mert a választások előtt kedveskedni akartak a dunaújvárosiaknak.

A Dunaferr menedzsmentje megígérte, hogy a 2013 elején leállított 1-es kohót idén szeptemberben beindítják. A dolgozók a februárban megkötött kollektív szerződéseben 1,1-1,2 milliárd forint juttatásukról mondta le azért, hogy segítsék a felújítást. Ezzel ugyanis megmaradhatna az acélgyártás folyékony fázisa a cégnél - enélkül újabb ezres nagyságrendű leépítésekre lenne szükség. A cég vezetősége szerint a kohófelújítás előkészítése folyamatban van.