Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is magasban vannak a zöldségárak, de érdemes körülnézni, mert lehet találni viszonylag olcsó darabokat a Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal adatai alapján.

Saláta, csirke és sajt

A jégsalátát sok boltlánc vette fel a heti akciós listájára, de eltérő árakkal. A Sparban 249 forint darabja, a Lidl és a Penny 299 forintért adja, az Auchanban drágább, ott közel 400 forintot kérnek érte. Az Aldiban - igaz nem akciósan - pedig csütörtökön 449 forintba került a termék. A jégsaláta rokona, a sima fejes saláta darabja a Tescóban pedig 399 forint. A cukkinikedvelők a Lidlben járnak jobban, ugyanis ott egy kiló 399 forint, szemben az Aldi 499 forintos árával, a Pennyben pedig hétfőtől szintén 499 forint lesz kilója.

A csirkemellfilé a kilós ár alapján az Auchanban 1089 forint, igaz, itt 3 kilós kiszerelésben kell megvenni, ami közel 3300 forintos kiadást jelent. a Sparban és az Aldiban 1099 forintért kapható, utóbbiban szombatig. A pulykamellfilé pedig a Lidlben 1411 forintra jön ki kilónként. A akciós trappista sajtok árát egymáshoz közel lőtték be az áruházak, az Auchan, a Penny, a Spar és a Tesco 1300-1430 forintért adja kilóját. A 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök versenyében az Aldi és a Tesco nyert: előbbi a 20 százalékos - 175 grammos - terméket 89 forintért adja (kilós ár: 509 forint), utóbbi boltláncban pedig a 850 grammos kiszerelés 449 forint (kilós ár: 528 forint).

Tejkörkép és tejtudnivalók

A tartós tejek esetében az Aldiban 3,5 százalékos zsírtartalmú tej 189 forint, ez az egyik legjobb megoldás. Bár vannak 0,1 és 1,5 százalékosak 30 forinttal olcsóbban a boltláncok akciós kínálatában, ezek a beltartalmat nézve elmaradnak a 3,5 százalékos terméktől. A 2,8 százalékos akciós tejek 180-230 forintos áron kaphatóak a héten.

A magyar boltláncok 0,1-3,5 százalék zsírtartalmú tejeket lehet árulnak. A tejgyártás folyamán a tehénből lefejt 3 - 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékos zsírtartalom pedig azt mutatja meg, hogy mondjuk a 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. A tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Az alacsonyabb zsírtartalmú tejek a beltartalomban gyengébbek, mint a zsírosabbak. Éppen ezért a 2,8 százalékos vagy 3,5 százalékos tej jobb választás lehet, mint egy 1,5 százalékos.

Egy tavaly tavasszal publikált amerikai kutatás szerint ráadásul a zsírszegény tejet fogyasztók könnyebben lesznek cukorbetegek. Ezért jobb a magasabb zsírtartalmú, teljes tejet inni. A kutatók 15 éven keresztül vizsgálták 3333 felnőtt vérét, ebből pedig kiderül, hogy a teljes (nagyobb) zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztóknál 46 százalékkal alacsonyabb a cukorbetegség kockázata. A zsírszegény tej ráadásul kevésbé "laktat", mint a zsírosabb társai, tehát uttóbbi jobban csökkentik az éhségérzetet.

A Buksza rendszeresen együttműködik a Mindenár.hu-val.