Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy tárgyalt Szingapúrban Kasivisvanathan Shanmugam külügy- és igazságügyi miniszterrel, és találkozott a legnagyobb szingapúri vállalatok vezetőivel. A miniszter szerint  elsősorban a prémium élelmiszerek és borok, a szoftverfejlesztés, az egészség- és szépségipar területén nyílhatnak magyar exportlehetőségek - a Magyar Kereskedőház magyar borok szingapúri kiviteléről alá is írt egy megállapodást. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok sikeresek legyenek a szingapúri piacon, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) megnyitott egy 600 millió dolláros hitelkeretet, amelyből magyar és szingapúri vállalatok együttműködését fogják finanszírozni. Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi aláírását.

A miniszter látogatása idején megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló kétoldalú egyezmény felülvizsgálatáról. Megállapodás született a légügyi egyezmény megújításáról is, valamint egy felsőoktatási megállapodás megkötéséről, amely keretében harminc szingapúri ösztöndíjast fogadnak magyar egyetemek, és a szingapúri felsőoktatási intézmények is fogadnak magyar egyetemistákat.

Megállapodás született arról, hogy a Patec Automotive szingapúri autóipari beszállító vállalat a jelenleg Kínában lévő gyártási tevékenységét folyamatosan áttelepíti Magyarországra, és ennek első lépéseként - ötmillió eurós beruházás keretében - új gyárat épít Miskolcon, ahol első ütemben kétszáz új munkahelyet teremt.

A miniszter szerint gazdasági sikernek tekinthető, hogy a mobilfizetési és kereskedelmi szolgáltatásokat kínáló, Kóka János volt gazdasági miniszter érdekeltségi körébe tartozó Cellum vállalat létrehozta Szingapúrban ázsiai-csendes-óceáni térségbeli központját, és az elkövetkezendő években négymillió eurót fektet be, hogy a százszázalékos magyar mérnöki innováció keretében megvalósuló mobilfizetési szolgáltatások ott is teret tudjanak hódítani.  A tárcavezető megnyitó beszédet mondott 12 magyar startup vállalatot bemutató rendezvényen, és e vállalatok között volt a Cellum, amely fizetési alkalmazásait Kóka János mutatta be.