Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E nyilvántartásba mindenkinek érdemes betekintenie, aki használt autót vagy egyéb nagy értékű ingóságot vásárol, mert onnan tudhatja meg, terheli-e az adott vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog. Ha a vevő a vásárlás előtt ezt elmulasztja, akár le is foglalhatják, majd elárverezhetik a zálogjoggal terhelt vagyontárgyat, ami ellen később már semmit sem tehet.

A 2014-ben, az új Polgári törvénykönyv alapján létrehozott hitelbiztosítéki nyilvántartás (hbny) mára olyan átfogó adatbázissá vált, amelybe mindenkinek érdemes betekintenie, mielőtt nagyobb értékű ingóságot vásárol. A nyilvántartás sok százezer ingósággal - például gépjárművel, gépekkel, gépsorokkal és egyéb azonosítható vagyontárgyakkal - kapcsolatban tartalmazza azt, hogy az adott dolgon (de akár jogon vagy követelésen) fennáll-e valakinek zálogjoga, illetve hogy érinti-e lízing, tulajdonjog-fenntartással történő eladás vagy faktorálás. Fontos, hogy a nyilvántartás nem tartalmazza az ingatlanon és a lajstromozott vagyontárgyakon fennálló jogokat, követeléseket (repülők, hajók).

A hbny-be minden olyan cégnek vagy magánszemélynek kötelező regisztrálnia, amely/aki ilyen ingóságot lízingel, elzálogosít vagy oly módon ad el, illetve szerez meg, hogy azon az eladónak a tulajdonjoga fennmarad. E körbe tartozik például egy részletre vásárolt gépjármű is, amellyel kapcsolatban az eladó a vételár kifizetéséig tulajdonjog-fenntartással él. Ennek biztosítékaként jegyzik be a nyilatkozatot a nyilvántartásba, amelyhez mindkét félnek - az eladónak és a vevőnek - egyaránt be kell regisztrálnia a rendszerbe, illetve a jogosultnak nyilatkozatot is kell tennie. Mivel a jogügylet feltétele, hogy az ingóság bekerüljön a nyilvántartásba, addig a vásárló nem fogja megkapni a kívánt vagyontárgyat, míg be nem regisztrált a rendszerbe. E regisztráció kizárólag közjegyzőnél tehető meg.

Ha valaki autót vagy egyéb nagy értékű ingóságot vásárolna - különösen akkor, ha ezt egy online piactéren teszi -, mindenképpen megéri betekintenie a nyilvántartásba, ahonnan megtudhatja, hogy az adott vagyontárgy terhelt-e zálogjoggal vagy más joggal. Gépjármű esetén rákereshet például a gépjármű alvázszámára is. Ha a vevő nem tekint be a hbny-be, és zálogjoggal terhelten szerez tulajdont, a korábbi tulajdonos tartozása fejében a járművet a bírósági végrehajtó akár le is foglalhatja, majd elárverezheti. Ez ellen az újdonsült tulajdonos semmit sem tehet, nem hivatkozhat jóhiszeműségre sem, hiszen a nyilvántartásba való betekintéssel tudomást szerezhetett volna arról, hogy a gépjármű nem a vele szerződő fél tulajdonában áll - mondta Tóth Ádám, a MOKK elnöke

Véleménye szerint a nyilvántartás használatának az ingóságok vásárlása estén ugyanolyan automatizmussá kellene válnia az emberek és cégek körében, mint egy ingatlan vásárlásánál a tulajdoni lap lekérésének. A nyilvántartásba való betekintés ráadásul nem kerül semmibe, az bárki számára az interneten, ingyenesen elérhető, az adatok néhány perc alatt lekérhetők. Ezzel havonta 25-26 ezer ember él is, ennyi keresést végeznek a MOKK rendszerén keresztül.

Címlapkép forrása: Földi D. Attila / Napi