A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A parlament által a napokban elfogadott díjliberalizáció ellenére a hazai biztosítási szakemberek többsége az átlagdíjak további csökkenésére számít az október végi évfordulós díjhirdetés idején. Ennek lehetnek szakmai indokai is − hívja fel a figyelmet Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke.

Mélyben az átlagdíj

Elmondása szerint a kárstatisztikák kedvező alakulása miatt egyes szegmensekben akár tovább is csökkenhetnek a díjak, de szerinte a piacon átlagosan így is maximum 5 százalék körüli lehet a díjcsökkenés. Fékezi a díjesést, hogy az állomány felépítésében érdekelt új szereplők nem lépnek be az idén a piacra, ezért az alkuszszövetségi vezető nagyon valószínűtlennek tartja, hogy a díjjal mélyen alávágó biztosítókkal találkozzunk az idei díjhirdetéskor. Más véleményen van Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Szerinte lesz olyan társaság, amely ebben a kampányban is dömpingárakkal próbál piacot szerezni.

A magyar átlagdíj az egyik legalacsonyabb Európában − Csehországban 100 ezer forint felett van, de még Romániában is nagyjából 28 ezer forint az átlagdíj, szemben a hazai 17 ezer forint körüli értékkel. Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási üzletágának igazgatója szerint egy hosszabb díjcsökkenési periódus végén járunk, ezért talán a mostani kampányban már nem fognak jelentősen csökkenni az átlagdíjak, és hosszabb távon megkezdődhet a tarifális díjak enyhe emelkedése is. A gond az − magyarázza Tóth István, az Union Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja −, hogy a díjak mozgása kapcsán szakmai alapon nem igazán van mozgástér, ugyanakkor annak is megvan az esélye, hogy rövid távú üzleti érdekek ezeket felülírják majd.

Idén nem lesz kamikáze?

Tóth Sándornak, a Köbe ügyvezető igazgatójának várakozásai szerint is legfeljebb csak egy szegmentált körben − elsősorban személyautóknál − fognak csökkenni a díjak, de jelentős további esés itt sem várható. Az egyesületi formában működő biztosító szakembere sem számít "kamikáze" biztosítókra, kivéve abban az esetben, ha a "bankadótól" megszabadult multinacionális kompozit biztosítók nem csoportosítanak át a számukra kedvező kormányzati döntésből fakadó megtakarításból kifejezetten a kgfb-üzletágra. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor tartja magát az a nézet, hogy a korábbi tartalékok visszaírásából idén már aligha futja majd ilyen jellegű finanszírozásra, ráadásul a kgfb esetében egyre komolyabb az aggály, hogy nem igazi kopogtatótermék, nehéz más biztosítás keresztértékesítése a kgfb-ügyfeleknek.

Érdekesség, hogy Flamich Gábor, a Signal lakossági vagyon- és gépjármű-biztosítási főosztályvezetője szerint egyes biztosítóknál, különösen a tavalyi év nyerteseinél (akik között komoly részt képviselnek a Köbe ügyvezetője által említett biztosítók) egyes szegmensekben lehet díjemelés. Az átlagdíj a Signal szakértője szerint is még csökkenni fog, azt ugyanakkor, hogy az új szabályok okán valaki úgymond "alávágjon" a piacnak − akárcsak időszakosan rendkívül alacsony díjakat hirdessen − nem tartja valószínűnek, már csak azért sem, mert ez jelentős kockázattal és  tőkeszükséglettel jár.

Érdekes, hogy a Napi Gazdaságnak válaszoló biztosítók közül egyedül Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója reménykedik abban, hogy a liberalizáció már a mostani kampányban azt hozza majd magával, hogy az átlagdíj további csökkenése megáll. Ezt már csak azért is gondolja, mert ugyan a díjliberalizációval megnyílik majd az út, hogy a biztosítók korrigálják díjaikat (a piachoz árazzanak, ha túl fölé-, vagy épp aláígértek a díjban, vagy épp akciós időszakot hirdessenek), ám az, hogy valaki naponta változtasson a díjon, nemcsak jogilag (a törvény három változtatást enged), de technikailag sem lehetséges. Csikós szerint épp ezért a biztosítók csak indokolt esetben és ritkán nyúlnak majd hozzá év közben a tarifához.

Folyamatos monitoring kell

Persze a folyamatos díjhirdetés lehetőséget ad az évközi korrekcióra, ami Máhig Attila szerint csak részben könnyíti a biztosítók dolgát azzal, hogy így nem kell mindent egy lapra feltenniük, ugyanakkor komoly nehézséget okoz a másik oldalon, hiszen így egész évben folyamatosan kell monitorozni a versenytársakat. Az évközi módosítási lehetőséggel a legtöbb biztosító élni fog, de ezek a reakciók azért nem 1-2 nap alatt fognak megtörténni.

Simon Zsolt szerint is átláthatóbb, egészségesebb versenyt eredményezhet az évközbeni díjhirdetés lehetősége, a biztosítók nem "vakon" fognak díjakat hirdetni egy egész évre előre, hanem folyamatosan reagálni tudnak majd az olyan gazdasági folyamatokra, mint a benzinárak emelkedése miatt a kárgyakoriság változása, ami kedvezőbb díjat is jelenthet az autósoknak. Fontos a Generali szakembere szerint az is, hogy a korábbinál sokkal célzottabb, szegmentáltabb ajánlatot tudnak adni egyes ügyfélköröknek, speciálisabb kedvezményekkel, így jobban járnak az autósok. Mindez pedig összességében a biztosítók számára is kiszámíthatóbb üzletmenetet jelent. Flamich Gábor szerint legelőször január elején várható majd sok biztosító díjszabásában módosítás.