Egy hónap múlva startol az idei kgfb-kampány, a biztosítóknak november 1-jéig kell közzétenniük a díjak módosítását. Tavaly meglehetősen vegyesen alakították díjaikat a biztosítók. Miközben az előrejelzések akkor 10-15 százalékos drágulással riogattak, sokaknak ennél jóval drasztikusabb, akár 70 százalékos díjemeléssel kellett szembesülniük. A díjemelés mértéke a különböző kategóriákban eltérő mértékű volt, és a biztosítók is különböző mértékben változtattak. Akadt jelentős díjcsökkentés is.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke idén is drágulásra számít - írta a portál. Az év közben váltók is díjnövekedéssel találkozhattak az utóbbi időben, ezért jó eséllyel az idei év végi átlagdíjak is 15-20 százalékkal emelkednek majd.

Év közben az online kötések átlagdíja 30-35 ezer forint között mozgott 2016-ban. Mivel az év végi kampányban olyan idősebb (2010 előtt vásárolt) autók vannak, amelyek túlnyomó részben B10-es bónuszfokozattal a legkedvezőbb díjakat tudják elérni, az év végi átlagdíj jó eséllyel az emelkedés nyomán sem fog 16-17 ezer forint fölé emelkedni - tette hozzá Papp.

Várakozása szerint tovább csökken a biztosítót váltók száma, mivel hiába drágul az autósok díja, ha nem találnak annyival olcsóbb ajánlatot, hogy megérje nekik váltani. Idén még több mint egymillió, 2010 előtt vásárolt személygépkocsi érintett a kampányban, de a biztosítót váltók száma várhatóan 200 ezer alá csökken.