A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vagy maga, vagy bedig megbízott behajtója révén előbb-utóbb hozzájut a pénzéhez, függetlenül attól, hogy a bliccelő rendszáma magyar vagy külföldi. Idén csak a behajtócégeknek köszönhetően a belföldi ügyfelektől 240 millió, a külföldiektől pedig egymilliárd forint érkezett a NÚSZ számlájára.

Idén az eddig a belföldi partnernek átadott pótdíjesetek összértéke 2,282 milliárd forint, ez csaknem negyvenezer matricavásárlási mulasztást takar. A tavalyi egész évre vonatkozó esetszám hasonló volt, a behajtásra váró összeg 2,189 milliárd forintot tett ki. A külföldiek esetében a behajtandó darabszám lényegesen magasabb: 110 ezer volt eddig idén, tavaly egész évben pedig több mint 145 ezer. Az idén eddig a behajtóknak átadott megbízások összege 1,637 milliárd forint, tavaly pedig 2,178 milliárd forint volt.

A belföldi és a külföldi behajtásra átadott esetek darabszáma, értéke és az érvényesítés aránya azért ilyen eltérő, mert a NÚSZ a belföldi bliccelők esetében először egy alappótdíjas felszólító levelet küld az autó üzemben tartójának. Ha ennek az autós nem tesz eleget, akkor a NÚSZ emeli a tétet, és a maximális pótdíjat tartalmazó felszólítást küld ki. Ha az ügyfél 30 napon belül fizet, akkor a személyautók után 14 875 forint alappótdíjat kell fizetnie, harminc napon túl viszont a maximális pótdíj már csaknem hatvanezer forint. A belföldi bliccelők nagy része - akikkel először a NÚSZ próbálja felvenni a kapcsolatot - a levelek kézhezvétele után fizet. A többi követelést adja át a NÚSZ a behajtóknak - már maximális pótdíjjal. A külföldi partnereknek átadott pótdíjesetek értékét viszont alappótdíjjal számolják. A hazai bliccelők az esetek 80 százalékában fizetnek - olvasható a lapban.