A webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos, Körtvélyessy László András mandátuma május közepén megszűnt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig azt közölte, hogy a kormány devizahitelesek megsegítését célzó tervei között nem szerepel az állami-civil bank létrehozása - írja keddi számában az újság.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerint a javaslat módosult, a cél most már egy pénzforgalmi intézet megteremtése, amely egy úgynevezett forintkártya használatával tenné lehetővé a pénzügyi műveletek jutányos árszint melletti igénybevételét. Medvegy Miklós, a Webbank Tőketársaság Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, az induló tőke biztosításán fáradoznak.

A lap emlékeztet arra: a webbankprogram azzal a szándékkal indult, hogy kedvező kondíciójú hiteleket szerezzen a devizahiteleseknek. Az előzetes menetrend az idei év első felére valószínűsítette a félig állami, félig civil pénzintézet létrehozását. Az eredeti elképzelések szerint a webbank 6 milliárd forintra tehető alaptőkéjének felét az állam finanszírozta volna, a fennmaradó rész civil összefogás eredményeként gyűlt volna össze.