Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. május 18., péntek 10:59   Nagy László Nándor

Az államnak fizeti a profitját az Uniqa

Komoly, közel 1,86 milliárdos veszteséget hozott a bankadó és válság miatt átalakuló befektetési politika és az Uniqa Biztosítónak. A társaság üzleti eredményei ugyanakkor kedvezőek, az első negyedév a tervek feletti eredményeket hozott mind az élet-, mind a nem életbiztosítások terén. Ám ez is csak arra lehet jó, hogy az idei 1,6 milliárdos különadó megfizetése után nyereséges legyen a biztosító.

A tavalyi évben döntően az 1,8 milliárdos banki különadó miatt 1,866 milliárd forintos adózott veszteséggel zárt az Uniqa Biztosító. Othmar Michl vezérigazgató a különadó mellett az osztrák biztosítási konszern kockázatvállalási hajlandóságának változásával indokolta a veszteséget: a bécsi döntés nyomán alapvetően átalakulóban van a befektetési politika - a jelen világgazdasági körülmények között az Uniqa még a korábbinál is sokkal konzervatívabb lett a befektetések területén. A veszteséget így az növelte, hogy a korábbi pozíciók lezárása és a kockázatok csökkentésének kedvező hatása időben eltolódva jelentkezik. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az idei első negyedévben a biztosító bankadó előtti eredménye a tavalyi 201 millió forinttal szemben 496,1 millió forint volt. Az Uniqa idén 1,6 milliárd forintnyi banki különadó megfizetésére kötelezett, Othmar Michl szerint az alapvető cél, hogy a biztosító a különadó megfizetése után nyereséges legyen, teljesíthető.

Optimizmusát alátámasztja az a tény, hogy a biztosító a kgfb-biztosítások terén nyert nettó 130 ezer új ügyféllel a nem életági díjbevételét 7,4 százalékkal tudta növelni, miközben a kárhányad a tavalyi 66,1 százalékról 53,4 százalékra apadt. Az életágban ugyancsak a piac felett produkál a biztosító, hiszen a folyamatos díjas biztosítások esetében több, mint 10 százalékos volt a növekedés az első negyedévben, márciusban a biztosító 12 éves értékesítési csúcsot döntött.

A befektetéseken képződő nyereség a konzervatívabb befektetési politikának köszönhetően ugyanakkor csökkenni fog, amit a biztosító díjemelések oldalán nem igazán tud érvényesíteni. Épp ezért az Uniqa is a költségek csökkentésén dolgozik: a biztosító igazgatási költsége 4,77 százalékkal nőtt csak éves alapon, ami elmarad az 5,7 százalékos inflációtól. A társaság a szinergiák kihasználása érdekében döntést hozott arról, hogy a nagyvállalati biztosítások esetén határon átívelő biztosítási megoldások felé lép, s így a vállalatcsoportok komplex biztosítási védelmét helyezi előtérbe. (A megoldás ugyanakkor abba az irányba tett lépésnek is értékelhető, hogy az Uniqa készül az új biztosítási adóra: a komolyabb értékű - s így rendkívül költségérzékeny - biztosításokat az átalakítás után vélhetően könnyebb lesz kivonni az országból.)

Kurtisz Krisztián, a nem életágért felelős igazgatósági tag szerint a magyar biztosítási piacon az ügyfelek egyre inkább igénylik a szolgáltatásokat. A biztosító épp ezért a casco-biztosítások esetén a partnereinek felajánlja, hogy megszervezi a sérült autó megfelelő szervízbe továbbítását, sőt a biztosító gépjármű (kár)szakértői leányvállalata, a  DEKRA garanciát is ad a javítás minőségére. Az ügyfél, ha ezt a megoldást választja, ráadásul a kiírt önrész felét kell, hogy megfizesse. Kurtisz Krisztián szerint az új lakásbiztosítási termékük, amely egyebek mellett a lakások energetikai tanúsítványának megszerzését támogató konstrukciót tartalmaz, találkozott az ügyféligényekkel, s ezt mindennél jobban mutatja, hogy az új szerzések darabszáma folyamatosan a piaci átlag felett van, ráadásul az új kockázatok bevállalásáért cserébe a polgárok elfogadták az éves átlagdíj szerény , 25,5 ezer forintról 29,2 ezer forintra történő emelkedését is.

Juhos András, az életbiztosításokért felelős igazgatósági tag szerint a biztosító innovatív unit-linked biztosítási megoldásainak köszönhetően a biztosító immár a folyamatos díjas biztosítások terén is 5 százalék feletti részaránnyal bír, ugyanakkor a tájékoztatón többször elhangzott, hogy az egyszeri díjas szegmens a jelen gazdasági körülmények között nem tud komolyan újraindulni.

A lakossági egészségbiztosítási szerződések terén a szerzések 54 százalékával piacvezető Uniqa májustól - igazodva az új adójogszabályokhoz - elindítja csoportos egészségbiztosítását, a MediQa Group-ot, amely a piacon egyedálló módon ötvözi a szolgáltatás- és az összegbiztosítást - mondta Juhos András.

Hozzászólok
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Onkológusokat és gyógyszercégeket is ...

Megvesztegetés elfogadásával gyanúsítja több onkológiai klinika és kórházi részleg vezetőjét a román...

Nagy zakó előtt Kína

A kínai részvények még további 14 százalékot eshetnek, ha a piac valóban az amerikai tőzsde 1929-es összeomlását...

Nielsen: csökkent a magyar fogyasztói ...

Magyarországon a fogyasztói bizalom indexe az első negyedévhez képest két ponttal, 55 pontra csökkent...

MNB-szóvivő: augusztusban indulnak ...

Augusztus 1. és szeptember 30. között történnek meg a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen...

Visszaüt a jól működő közmunkaprogram

Számos kedvezménytől elesnek azok a települések, ahol jól működik a közmunkaprogram.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .