A tavalyi évben döntően az 1,8 milliárdos banki különadó miatt 1,866 milliárd forintos adózott veszteséggel zárt az Uniqa Biztosító. Othmar Michl vezérigazgató a különadó mellett az osztrák biztosítási konszern kockázatvállalási hajlandóságának változásával indokolta a veszteséget: a bécsi döntés nyomán alapvetően átalakulóban van a befektetési politika - a jelen világgazdasági körülmények között az Uniqa még a korábbinál is sokkal konzervatívabb lett a befektetések területén. A veszteséget így az növelte, hogy a korábbi pozíciók lezárása és a kockázatok csökkentésének kedvező hatása időben eltolódva jelentkezik. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az idei első negyedévben a biztosító bankadó előtti eredménye a tavalyi 201 millió forinttal szemben 496,1 millió forint volt. Az Uniqa idén 1,6 milliárd forintnyi banki különadó megfizetésére kötelezett, Othmar Michl szerint az alapvető cél, hogy a biztosító a különadó megfizetése után nyereséges legyen, teljesíthető.

Optimizmusát alátámasztja az a tény, hogy a biztosító a kgfb-biztosítások terén nyert nettó 130 ezer új ügyféllel a nem életági díjbevételét 7,4 százalékkal tudta növelni, miközben a kárhányad a tavalyi 66,1 százalékról 53,4 százalékra apadt. Az életágban ugyancsak a piac felett produkál a biztosító, hiszen a folyamatos díjas biztosítások esetében több, mint 10 százalékos volt a növekedés az első negyedévben, márciusban a biztosító 12 éves értékesítési csúcsot döntött.

A befektetéseken képződő nyereség a konzervatívabb befektetési politikának köszönhetően ugyanakkor csökkenni fog, amit a biztosító díjemelések oldalán nem igazán tud érvényesíteni. Épp ezért az Uniqa is a költségek csökkentésén dolgozik: a biztosító igazgatási költsége 4,77 százalékkal nőtt csak éves alapon, ami elmarad az 5,7 százalékos inflációtól. A társaság a szinergiák kihasználása érdekében döntést hozott arról, hogy a nagyvállalati biztosítások esetén határon átívelő biztosítási megoldások felé lép, s így a vállalatcsoportok komplex biztosítási védelmét helyezi előtérbe. (A megoldás ugyanakkor abba az irányba tett lépésnek is értékelhető, hogy az Uniqa készül az új biztosítási adóra: a komolyabb értékű - s így rendkívül költségérzékeny - biztosításokat az átalakítás után vélhetően könnyebb lesz kivonni az országból.)

Kurtisz Krisztián, a nem életágért felelős igazgatósági tag szerint a magyar biztosítási piacon az ügyfelek egyre inkább igénylik a szolgáltatásokat. A biztosító épp ezért a casco-biztosítások esetén a partnereinek felajánlja, hogy megszervezi a sérült autó megfelelő szervízbe továbbítását, sőt a biztosító gépjármű (kár)szakértői leányvállalata, a  DEKRA garanciát is ad a javítás minőségére. Az ügyfél, ha ezt a megoldást választja, ráadásul a kiírt önrész felét kell, hogy megfizesse. Kurtisz Krisztián szerint az új lakásbiztosítási termékük, amely egyebek mellett a lakások energetikai tanúsítványának megszerzését támogató konstrukciót tartalmaz, találkozott az ügyféligényekkel, s ezt mindennél jobban mutatja, hogy az új szerzések darabszáma folyamatosan a piaci átlag felett van, ráadásul az új kockázatok bevállalásáért cserébe a polgárok elfogadták az éves átlagdíj szerény , 25,5 ezer forintról 29,2 ezer forintra történő emelkedését is.

Juhos András, az életbiztosításokért felelős igazgatósági tag szerint a biztosító innovatív unit-linked biztosítási megoldásainak köszönhetően a biztosító immár a folyamatos díjas biztosítások terén is 5 százalék feletti részaránnyal bír, ugyanakkor a tájékoztatón többször elhangzott, hogy az egyszeri díjas szegmens a jelen gazdasági körülmények között nem tud komolyan újraindulni.

A lakossági egészségbiztosítási szerződések terén a szerzések 54 százalékával piacvezető Uniqa májustól - igazodva az új adójogszabályokhoz - elindítja csoportos egészségbiztosítását, a MediQa Group-ot, amely a piacon egyedálló módon ötvözi a szolgáltatás- és az összegbiztosítást - mondta Juhos András.