Bár a piaci helyzet folyamatosan romlik, az Allianz Hungária eredményes évet tudhat maga mögött. A 9 milliárdos különadó fizetése mellett, 4,3 milliárd forintról közel 12 milliárdra nőtt a működési eredmény az IFRS számok szerint. Kisbenedek Péter vezérigazgató szerint a társaság kisebb kárhányaddal úszta meg a tavalyi évet, emellett pedig továbbra is a költségcsökkentő, hatékonyságnövelő projektek hoztak pénzt a konyhára - pontosabban vittek el kevesebb költséget.

Az elektronikus ügyintézés és kárfelmérés átszervezése e tekintetben komoly eredményeket hozott - emlékeztetett Kisbenedek Péter. A biztosító 144,46 milliárd forintos díjbevételt ért el, ebből a nem életág 96,1, az  életág  48,35 milliárd forinttal járult hozzá. A piaci részesedésben ugyanakkor a húzóterületen a kgfb-ben és a cascóban tovább csökkent az Allianz piaci részesedése.

A társaság pénzügyi stabilitása, nyereségességének fenntartása az elvárás a tulajdonostól, e tekintetben a piaci részesedésnél fontosabb, hogy egészséges portfóliót tartson fenn az Allianz. A társaság továbbra is a kiegyensúlyozott portfólió felé halad: a gépjármű-nehéz struktúra az élet- és egészségbiztosítások felé nyitnak, míg a többi nem életági területen a biztosító ma már piaci szinten áll. A tőkehelyzet stabilizálása, magas tartalékolás jellemzi a biztosító pénzügyi megfontolásait - mondta el Kisbenedek, aki szerint a PSZÁF adatai szerint az elmúlt 2 évben a társaság a legköltséghatékonyabb a piacon.

A következő években piaci konszolidációra kell felkészülni - mondta el az Allianz első embere, emlékeztetve az Aviva-MetLife fúzióra, amelyet a kisebb piaci szereplők körében további kivonulások várhatóak.

Újraindítják a mezőgazdasági vagyonbiztosítást

A kockázati árszint nem feltétlenül emelkedő árszintet jelent a gépjárműpiacon - utalt Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes egyrészt a versenyre, másrészt a csökkenő kárkifizetésekre. Valódi termékekre van szüksége az ügyfélnek, igazi szolgáltatást nyújtó konstrukciókat - utalt a szakember a mini-casco megoldásokra, mint ahogy azt is fontosnak tartotta, hogy az elektronikus csatornák igénybevételével a teljes kárrendezés gyors, precíz és nyomon követhető legyen.

Horváth Andrea szerint az idei év nagy lehetősége, hogy újraindulhat a mezőgazdasági vagyonbiztosítás, az Allianz a nagyobb és a kisebb gazdálkodóknak is jól alakítható konstrukciókat dolgozott ki.

Kozek András vezérigazgató-helyettes szerint az Allianz a tavalyi év végén - borítékolhatóan végtörlesztési célból - 6 milliárd forintot meghaladó összeget vontak ki az ügyfelek az életbiztosításokból. A társaság új termékei - amelyek ma már a portfólió több, mint felét teszi ki az életági szerződések között - minden más befektetési termékkel versenyképes, 1-2 százalékos költséghányaddal dolgozó biztosítást tud kínálni. Az Allianz Életpálya piacalakító szerepet játszik - a versenytársak díjstruktúrája követi a társaság díjpolitikáját.

Bővíteni kellene a magán egészségbiztosítással elérhető szolgáltatásokat

A társadalmi kockázatközösséget erősítő megoldást kell találni az egészségbiztosítás területén - mondta Kozek, aki szerint az állami infrastruktúra fejlesztése a magánbiztosítók révén ebbe az irányba hat. A piacban nagy lehetőség van, de még nem jött el az idő az áttörésre. Ehhez az kellene, hogy ne egy szűk szegmensnek szóló termékek legyenek csak a piacon.

Az Allianz egyelőre az életbiztosításokhoz kapcsolódóan kínál egészségügyi többletfedezeteket, ezek azonban ma még döntően összegbiztosítások, mivel a rendszer ma még nem alkalmas arra, hogy a szolgáltatás alapú biztosítást kínáljanak a jelenlegi intézményi háttér mellett - mivel nem lehet mindenhol ugyanazt a szolgáltatási színvonalat garantálni az ügyfélnek.

Az önkéntes pénztári területen az Aranykorona pénztár beolvadásával 230 ezer tagot tart nyilván, s ezzel piacvezető az Allianz - mondta Kozek. A cafeteria-szabályozás nem preferálja ezt a pénztári formát - amikor az adózási szabályok kedvezőbbek voltak, szinte mindig kétszámjegyű növekedést hozott. A hosszú távú megtakarítások kedvezményének sokkal nagyobbnak kellene lennie, mint a rövid távú - pénzhelyettesítő - megtakarításoknak, már csak azért is, mert a hosszú távú megtakarítások állománya - önkéntes pénztárak, biztosítások - nagyban járulhat hozzá a makrogazdasági stabilitáshoz.

Különválik a magán- és az önkéntes pénztár

Az Allianz a magánnyugdíj-pénztári ággal kapcsolatban kikérte a tagság véleményét, s ott az a konszenzus alakult ki, hogy a tagság maradni akar a pénztáron belül. A cél a legalacsonyabb működési költségű pénztári operáció fenntartása -, ám látni kell, hogy a fix költségek nagyon nyomják a pénztárakat. A pontos számokat a jelenlegi piaci környezetben nehéz megbecsülni, Kozek szerint a pontosabb jövőképet az idei év után tudják majd pontosabban modellezni. Beolvadások helyett átlépés lesz a költséghatékony megoldás a piaci konszolidáció során - vélekedett a szakember. Az eddig egyesült magán- és önkéntes Allianz pénztár minden bizonnyal különválik a hónap végi küldöttközgyűlésen - mondta el Kozek András.