Az adózott eredmény euróban 22, forintban 19 százalékkal esett vissza. Idén nem volt mérföldkő-bevétel, ez is befolyásolta, de a pénzügyi eredmény - éppen a forint leértékelésével miatt - jelentősen javult. Az üzemi eredmény 38, illetve forintban 36 százalékos visszaesése jól tükrözi a gondokat. Oroszország részesedése tavalyhoz képest 29-ről 23-ra, Ukrajnáé 6-ról 5 százalékra esett vissza.

Szerencse, hogy az utóbbi évek nyugat-európai, és a tavalyi kínai és a legújabb latin-amerikai terjeszkedése ezt részben tudta ellensúlyozni - mondta a Richter Nyrt. féléves számait elemző mai sajtótájékoztatóján Bogsch Erik vezérigazgató. Kiemelte, hogy idén már a Richter árbevételének nagyobbik fele, 54 százaléka az EU-ból származik.

A legmeglepőbb az üzemi eredmény hányad visszaesése 16,8 százalékról 10,9 százalékra, miközbena gyógyszergyártás eredményhányada a tavalyi 19-ről 13 százalékra esett vissza, amely a tőzsdei bevezetés óta - megfigyelők szerint- a legalacsonyabb érték (ez egy évtizede még a 25 százalékot közelítette).

A vezérigazgató kiemelte, hogy ha kis mértékben is de nőtt a hazai piaci részesedésük, köszönhetően a magyar értékesítés 5 százalékos növekedésének és néhány új bevezetésnek. Nyugat-Európában az eladások a 2010-es 60 millió euróhoz képest a Grünenthal portfólió és az Esmya megvásárlása következtében idénre megduplázódott. A lengyel forgalom visszaesése az influenza járvány elmaradásának tulajdonítható.

Az orosz és ukrán gondokról Bogsch elmondta, hogy az orosz gazdaság idén aligha fog növekedni, az ukrán visszaesés legalább tíz százalékos lesz, ami minkét országban jócskán visszaveti a vásárlóerőt. Az orosz eladások rubelben is 11 százalékkal estek vissza, miközben a rubel az euróhoz képest fél év alatt 18,4 százalékkal gyengült. "De ettől függetlenül fontos a leányvállalatának szerepe, azt tovább erősítjük, mert arra számítunk, hogy bekövetkezhet olyan helyzet, amikor az oroszországi gyártás jelentősége felértékelődik" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Kínában tavaly a második negyedévben 9 millió euró egy bizonyos készletfeltöltések volt köszönhető, idén ezért kisebbek a számok. Latin-Amerikában az eladások 11,3 millió dollárt tettek ki, valamit nőttek tavaly óta. Itt a jövőben a forgalom felfutására számítanak.

Bogsch Erik elmondta, hogy a forint-rubel kurzus egy százalékos változása éves szinten 550 millió forinttal csökkenti az eredményt. Az éves forgalmi számokat is lefelé módosította a Richter vezére: éves szinten a mínusz 5 százalékról mínusz 10 százalékra Oroszország vonatkozásában, Ukrajnában 35 százalékkal csôkkenhet a forgalom, Lengyelországban pedig 10-15 százalékos lehet a visszaesés. Pozitív változás, hogy Magyarországon a stagnálás helyett 0-5 százalék közötti emelkedést várnak, a FÁK országban, valamint a nyugat-európai országokban 10-15 százalékosat, míg az USÁ-ban stagnálást. A kínai eladásokat továbbra is 40 millió eurora becsülik. Ennek megfelelően a vezetői hányad 60-61 százalékosra várható, míg a teljes árbevétel idei csökkenése 2013-hoz képest 6-7 százalékos lehet. Korábban ezt a vezérigazgató 5-6 százalékosra becsülte.

Az orosz szankciókról a Napi.hu kérdésére Bogsch elmondta, egyelőre közvetlenül nem érintik a Richtert, inkább a vásárlóerő csökkenésének keresztül, ami főképp a második félévben fog érvényesülni - ez pedig felértékeli az oroszországi gyártás szerepét is. Oroszországi beruházásunk idén a végéhez közeledik, három év alatt 40 millió eurót költünk a gyártás fejlesztésére - közölte a vezérigazgató, aki elmondta azt is, hogy a Cariprazine-ról nincs újabb hírt, az FDA által kért adatokat az év végére tudják elküldeni. A hatóságnak hat hónapja van a döntésre, a jelenlegi helyzetben nem várnak további kérdéseket az FDA-tól.

A harmadik negyedévben beadjuk az EU gyógyszer hatóságához a kérelmet az Esmya hosszútávú használatának engedélyezésére. Ha ezt megkapjuk, további 60 millió svájci frankot kell még kifizetnünk a PregLem volt tulajdonosainak az eddigi 385 millió frank után - mondta a vezérigazgató.

Ukrajnáról szólva elmondta, hogy a harcok által érintett kelet-ukrán térségből származott az ukrán GDP egyötöde, itt jelenleg nincs üzletmenet. Bogsch Erik szerint a hrivnya esése még nagyobb gond, nem lát esélyt arra, hogy Ukrajnában az eladásaik visszatérjenek a korábbi szintre, még hosszabb távon sem. Az idei teljesítményükre az ukrán konfliktus, illetve annak Oroszországra gyakorolt hatása nyomja rá a bélyegét. Cégvásárláson továbbra sem gondolkodnak, de termék vagy portfólióvásárlással való fejlődés lehetőségét továbbra is vizsgálja a Richter.

(A szerző rendelkezik Richter részvénnyel)