Az Erste Bank büntetőfeljelentést tesz a pénzintézet pénzügyi helyzetének meggyengülésével kapcsolatos híresztelés miatt - mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán szerdán. Hangsúlyozta, hogy a bank pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti, likviditása, tőkeereje stabil.

A bank szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste csoporttal kapcsolatban, mely "ügyfélérdeklődést váltott ki" hálózatukban és telefonos ügyfélszolgálatukban. A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az álhírterjesztés a bank álláspontja szerint kimeríti a büntetőjogi kategóriát.

Hangsúlyozta, hogy a bank tőkeerejét, pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti, sem a közelmúlt eseményei, sem a devizahitelesek ügye, sem más, a pénzügyi szektorban tapasztalható probléma. Az Erste-csoport Közép-Kelet-Európában az egyik legstabilabb és legerősebb pénzügyi csoport, a magyarországi leánybankja pedig erős tőkekerővel, stabil pénzügyi háttérrel bír - jelentette ki Harmati.

Arra a kérdésre, van-e elképzelése arról, hogy ki terjeszthet ilyen híreket, azt válaszolta: van már információ arról, hogy hol bukkantak elő ezek a hírek és milyen forrásból érkeztek. Ezeket az információkat a bank át fogja adni a nyomozóhatóságnak, de a nyilvánossággal nem tudja megosztani.

A pénzintézet az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozzák: a bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már a tavalyi évben tőkeemeléssel pótolta. Az Erste a devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre. A teljes magyarországi Erste csoport 2014. utolsó negyedévet már pozitív eredménnyel zárta. Az Európai újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD-vel) és az állammal kötött megállapodás is a bizonyítja a stabil magyarországi jelenlétét és elkötelezettségét - közölte a bank.

Az NGM is megszólalt

Közben megszólalt az NGM és az MNB is. Az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, az Erste bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Orbán Gábor úgy fogalmazott: "akik ilyen híreket terjesztenek, azok nemcsak nagyon felelőtlen emberek, hanem bűncselekményt követnek el".

Az Erstében történő részesedésszerzéssel kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt az Erstében a közeljövőben, mert az Erste csoport gyenge lenne. Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon bíztatóak, és "szeretnénk ebben osztozni az Erste csoport osztrák tulajdonosaival" - mondta.

MNB is nyugtat

Az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok - válaszolta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI érdeklődésére. Balog Ádám hangsúlyozta: a bankrendszer stabilitása erős, minden, a pénzintézeti rendszer stabilitása szempontjából jelentős bank, köztük az Erste működése is biztonságos.

Debrecenben az Erste csődjét kezdték el híresztelni a Dehir.hu helyi portál szerint, az ügyfelek megrohanták a fiókokat.