A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Eximbank decemberben 500 millió dolláros kötvénykibocsátással tett szert új forrásokra. "Ennek egy jelentős része még rendelkezésre áll, és arra lehet számítani, hogy a közeljövőben lesz mód hasonló jellegű hitelmegállapodások megkötésére" - mondta a miniszter.

A mostani megállapodást az elmúlt időszak legnagyobb exportösztönzési célú hitelének nevezte Varga Mihály. A Borsodchem kínai tulajdonosa, a Wanhua Ázsiában és Európában is a vegyipari termékek egyik legnagyobb forgalmazója - mondta. Hozzátette, van mód arra, hogy az európai piacokon lévő volument növelni tudja a vállalat, ahogy arra is számít a kormány, hogy akár Ázsia, akár más kontinensek irányába is növelje a kivitelt.

Varga Mihály rámutatott: a tavalyi, mintegy 80 milliárd eurós kivitel jelentős része, 60 milliárd euró az Európai Unió országába irányult, és csak 10-10 milliárd euró kerüli az unión kívül európai országokba, illetve a világ többi tájára. "Szeretnénk ezt az egyoldalúságot a jövőben oldani" - fogalmazott.

Ennek érdekében - mondta -, a kormány keresi azokat a partnereket, amelyek nemcsak Európába, hanem más kontinensekre is tudnak exportálni, továbbá készek arra, hogy magyar kkv-kat is bevonjanak az exportbővítésbe. A magyar kkv-k csupán az exportvolumen 11 százalékával rendelkeznek - tette hozzá.