Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb ingatlanos vállalkozást alapított Andy Vajna: a Költő Estates Ingatlanhasznosító Kft.-t novemberben jegyezte be a cégbíróság hárommillió forintos törzstőkével, Budapest V. kerület, Vigadó utca 2. szám alatti székhellyel, amely az üzletember több cégének és Tropicana kaszinójának is otthont ad. A Cégközlöny adatai szerint a kft. ügyvezetője Vajna András György, a tulajdonosa pedig az AV Investments Befektetési Kft., amely Vajna 90 százalékos befolyása alatt áll.

A Költő Estates kft. fő tevékenysége a "saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése", továbbá bejegyzett tevékenysége a lakó- és nem lakó épület építése, a vagyonkezelés, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, az ingatlankezelés és építményüzemeltetés.

Lakásépítés is jöhet

A Céginfo.hu adataiból az is kiderül, hogy Vajna tavaly decemberben vagyonkezelésre alapított Bright Times Kft.-jét idén átkeresztelték előbb Teampark Developement Ingatlanfejlesztő Kft.-vé, majd City Center Development Kft.-vé, és a fő tevékenysége a vagyonkezelés helyett a lakó- és nem lakó épület építése lett.

A milliárdos üzletember tavaly decemberben egy másik vagyonkezelőt is létrehozott, a Lucky Ventures Kft.-t, amelynek egyéb bejegyzett tevékenysége az ingatlan adásvétel, bérbeadás, üzemeltetés és -kezelés is.

A vagyonkezelő AV Investments Kft. tavaly 8,012 millió dollár adózott eredményt ért el (ez kapcsolt vállalkozásoktól kapott osztalék volt), amiből 7,957 millió dollár - azaz mintegy 2,3 milliárd forint - osztalék kifizetését hagyták jóvá a két tulajdonosnak, Vajnának és a kisebbségi tulajdonos Las Vegas-i Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nek (e társaság szintén az Amerikából hazatelepült üzletember érdekeltsége, az osztalékrészesedése 2,6 millió dollár volt).

Andy Vajna a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os listáján a 16. helyen állt mintegy 44 milliárd forintra becsült vagyonnal.

"Hogy mi a munkám? Kitalálni a jövőt. Többek között a saját jövőmet is. Itt vagyok hetvenkét évesen, és még nem tudom, mi akarok lenni, ha nagy leszek. Csináltam már sok mindent, sokféle szakmába belekóstoltam, a film az, ami nagyon szórakoztat, ezt élvezem a legjobban. Az a munkám, hogy új dolgokat találjak ki és határozzak arról, hogy mi legyen a következő lépés" - nyilatkozta Andy Vajna októberben G. Fodor Gábornak a 888.hu-n. "Saját magamnak adok feladatot és azt nem mások adják nekem. A saját magamnak adott feladatokat szeretem megvalósítani."

A Piaristák is a Költő utcában fejlesztenek

Az új Vajna-cég neve elképzelhető, hogy a Budán, a XII. kerület zöldövezeti részén található Költő utcára utal (a Költő utca 21. szám alatti Jókai-kert természetvédelmi terület), itt valósítana meg ingatlanfejlesztést.

A Piarista Rend is ebben az utcában tervez ingatlanfejlesztést, egy dunai panorámás, 3,6 hektáros területen, amelynek része a Svábhegyi Polgári Klub (az egykori Fonográf klub, Költő utca 30.) is. A Piarista Rend Magyar Tartománya 2009-ben hozta létre a Portus Buda Group Zrt.-vel (PBG) közösen a Költő Kert Rezidencia Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a "saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése". A kft. 2015-ös beszámolójából kiderül, hogy a területen olyan egyedi stílusú épületeket alakítanak ki, "melyek ötvözik a luxust és a természeti elemeket".

A Költő Kert projekt első ütemének megvalósítására létrehozták a Svábhegyi Villa Kft.-t 2015 elején. Az első ütemben a telekcsoport nyugati oldalán, egy ötezer négyzetméteres területen 12 luxuslakás épülne, az első beköltözőket 2018 tavaszára várják - derül ki a PBG honlapjáról. (A kivitelezés kezdetét 2016 őszére tervezték.)