A Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorcium nyújtott be alakilag érvényes, így árverési nyilvántartásba vehető jelentkezést a 900-MHz-es frekvenia pályázatára - közölte a tender lebonyolításáért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az RCS&RDS S.A., (amely a Digi márkanév alatt szolgáltató vállalkozás tulajdonosa), valamint a VIETTEL Group esetében az NMHH-nak a pályázaton való részvételhez szükséges nyilvántartásba vételt meg kellett tagadnia.

A romániai illetékességű RCS&RDS S.A. társaságnál a dokumentáció előírásaiban szereplő, a jelentkező által irányított társaságok piacfelügyeletidíj-tartozására vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a vietnami székhelyű VIETTEL Group által benyújtott jelentkezés több súlyos - hiánypótlás útján már nem orvosolható - formai hiányossággal rendelkezett.

Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy az állami cégek alkotta konzorcium szerezheti meg a negyedik mobil telefon társaság indításához szükséges frekvenciát, hisz erre csak új szereplők pályázhattak, vagyis magyarok mellett a románoknak és a Vietnamnak lett volna esélyük. Így aztán valójában verseny nélkül, akár a kikiáltási árért, négy milliárd forintért is hozzájuthat az MVM-Posta-MFB konzorcium a frekvenciához.