Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma számolt be arról a Világgazdaság, hogy információi szerint a TV2 lecserélte a Magyar Export-Import Bank Zrt.-től (Eximbank) kapott hiteleit, az állami hitelintézet helyébe egy kereskedelmi bank lépett. Korábbi sajtóhírek szerint csaknem nyolcmilliárd forintot folyósított az Eximbank a TV2-nek, illetve a csatorna tulajdonosának. A Napi.hu megkereste a tévétársaságot, hogy igaz-e a hitelkiváltásról szóló hír, illetve, hogy mely kereskedelmi bankkal kötött új szerződést.

"A TV2 Média Csoport tulajdonosa által hozott döntést követően tárgyalások kezdődtek, majd megállapodás született arról, hogy a TV2 Média Csoport megszerzésével és annak működtetésével kapcsolatos Eximbank által nyújtott hitelek refinanszírozásra kerülnek egy kereskedelmi bank által. Az új hitelszerződések aláírása 2016 decemberében megtörtént. Az állami tulajdonú Eximbank hitelszerződéseiből eredő kölcsönök teljes mértékben visszafizetése kerültek a banknak" - írta lapunknak küldött válaszában a médiacsoport.

Tizenegymilliárdos hitel

Arra azonban nem válaszolt Andy Vajna tévétársasága, hogy mely kereskedelmi bankkal kötött új hitelszerződéseket. A hitelbiztosítéki nyilvántartásból viszont kiderül, hogy az MKB Bank Zrt. 11,088 milliárd forint összegű követelés erejéig zálogjogot alapított a TV2 Média Csoport Kft. vagyonára és a távközlési szolgáltatókkal (Antenna Hungária Zrt., DIGI Kft., Invitel Zrt., Magyar Telekom Nyrt., UPC DTH Sarl, UPC Magyarország Kft.) megkötött szerződésekből eredő valamennyi követelésére vonatkozóan. A bejegyzés időpontja 2016. december 27.

A TV2 Média Csoport Kft. tavaly december 31-ével átalakulással megszűnt, összeolvadt a szintén TV2-ös műsorkészítő Interaktív Kft.-vel, a jogutód társaság a TV2 Média Csoport Zrt. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az utóbbi társaság tulajdonosa Andy Vajna filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos közvetett többségi érdekeltségében lévő Magyar Broadcasting Co. Zrt.

Az MKB Bankot a Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban adta el 134 millió dollárért egy befektetői csoportnak, amelynek nem tudni, kik a valódi tulajdonosai. A Fővárosi Törvényszék októberi első fokú, nem jogerős ítélete szerint az MNB-nek ki kell adnia az MKB Bank Zrt. részvényeinek értékesítésével kapcsolatos közérdekű adatokat, így az új tulajdonosokra vonatkozóakat is. A magyar állam 2014 július végén vásárolta meg az MKB Bankot a Bayerische Landesbanktól.