Az MKB két biztosítójában mindössze 1-1 százalék tulajdoni hányadot tartott meg az állam, de az exkluzív stratégiai együttműködés keretében a biztosítók termékeit továbbra is értékesíti az MKB Bank - mondta Salamon Károly, az MKB biztosítók elnök-vezérigazgatója. A biztosító közleménye szerint az MKB Általános Biztosító Zrt. és az MKB Életbiztosító Zrt. tavaly év végi közgyűlésén hagyták jóvá az új tulajdonosi struktúrát. A többségi tulajdonos Versicherungskammer Bayern (VKB) a már meglévő 62,5 százalékos tulajdonrészét 99 százalékra emelte mindkét társaságban.

Az MKB Bank 1 százalékos tulajdonrész megtartása mellett folytatja szoros stratégiai együttműködését a biztosítókkal. A biztosítók továbbra is használhatják az MKB hálózatát termékeik értékesítésére, és a biztosítók változatlanul a hazai piacon már elfogadott és ismert MKB nevet viselik majd.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai alapján az MKB Általános Biztosítónak 3 milliárd 95 millió forint volt a díjbevétele 2013-ban, ezzel 0,38 százalékos piaci részesedést ért el. Az MKB Életbiztosító viszont 4 milliárd 69 millió forint díjbevételt ért el az utolsó lezárt évben. Ezzel a piaci részesedése 0,94 százalékos volt, de a korrigált piaci részesedése - amikor az egyszeri díjas életbiztosítások csak 10 százalékos súllyal szerepelnek a díjbevételben - csak 0,51 százalékot tett ki.

A 2014. évi első három negyedéves adatok szerint az MKB Általános Biztosító díjbevétele 2,9 milliárd forint volt, amely 0,46 százalékos piaci részaránynak felelt meg. Az életbiztosító 3,3 milliárdos díjbevételével viszont 0,99 százalékos részarányt ért el, amely korrigálva 0,6 százalék volt.

Az MKB Bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pénzintézet tulajdonosi jogait gyakorló jegybank 1 millió euróért értékesítette a bank tulajdonrészét a biztosítótársaságaiban.

A többségi tulajdonos Versicherungskammer Bayern (VKB) a legnagyobb német pénzügyi csoport, az S Gruppe tagja.